Svjetski savez mladih Hrvatska

Polovina mladih nije upoznata s mjerama zapošljavanja, a 64 posto s mjerama samozapošljavanja

26.02.2020 u 12:55

Bionic
Reading

Gotovo polovina mladih nije ili je slabo upoznata s mjerama zapošljavanja, a s mjerama samozapošljavanja nije upoznato 64 posto mladih, poručeno je u srijedu iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) na predstavljanju njihovog završenog projekta 'Kompas - usmjeri budućnost u svojoj zajednici'

SSMH je, kao sudionik projekta, propitkivao informiranost mladih o mjerama zapošljavanja online upitnikom, na 1152 osobe u dobi od 18 do 30 godina. O rezultatima istraživanja, stavovima mladih o zapošljavanju i samozapošljavanju te problemima s kojima se mladi najviše susreću govorila je voditeljica projekta Lucija Kundid.

Kao središnji problem izdvojila je nezaposlenost kojoj je uzrok, naglašava Kundid, dezinformiranost te nezainteresiranost mladih za strukovna i deficitarna zanimanja.

Kundid je predstavila i prijedlog Nacionalne strategije za zapošljavanje i samozapošljavanje kojeg je sastavilo 150 sudionika iz sedam hrvatskih županija. Ocijenila je kako mjere nisu dovoljno i adekvatno prezentirane mladima.

'Upravo na tim područjima temelji se prijedlog aktivnosti za izradu Strategije za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih', kazala je. Najnegativniji stav o mjerama imaju mladi iz Slavonije, a iz Grada Zagreba mladi imaju najpozitivniji stav o mjerama zapošljavanja.

Kundid je pohvalila odluku Vlade da izmjeni mjere Stručnog osposobljavanja za rad (SOR), koja je od ove godine privremeno ukinuta. Ipak, dodala je, SOR bi trebao u potpunosti povući.

Hrvatska četvrta od dna po zaposlenosti mladih od 15 do 29 godina po EU ljestvici

U publikaciji koju je SSMH izdao u sklopu projekta stoji da je Hrvatska četvrta od dna po zaposlenosti mladih od 15. do 29. godine po EU ljestvici. Nadalje, prema podacima Eurostata iz 2018., nezaposlenost mladih od 15. do 24. godine iznosi 24 posto te Hrvatsku postavlja na vrh te neatraktivne ljestvice.

Naglašeno je da je manje od 20 posto mladih iskoristilo neku od mjera za poticanje zapošljavanja, a oko 35 posto ih zna nekoga tko je iskoristio takve poticaje. Oko 95 posto ispitanih je kazalo kako nije koristilo niti jednu mjeru za poticanje samozapošljavanja.

Gotovo 70 posto mladih je poručilo da bi prihvatilo radno mjesto u drugom gradu, a više od 40 posto u drugoj državi. Oko 40 posto ispitanih misli kako treba umanjiti kvote na studijskim programima koje pohađaju, stoji u publikaciji.

Promoviranje mjera na razini općine, grada, županije te jačanje međuresorne suradnje

Jure Mihael Slavić, predsjednik savjeta mladih Grada Splita rješenje za nezaposlenost mladih nalazi u promoviranju mjera na razini općine, grada, županije te jačanju međuresorne suradnje. Naglasio je potrebu promoviranja dobre prakse u školama i fakultetima kako bi se mladi informirali o prednostima deficitarnih zanimanja.

Projektom se želi, ističe Slavić, podići svijest o mjerama, pravima i poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih kao i osnažiti mlade da u svojoj lokalnoj zajednici zagovaraju poboljšanje uvjeta i procesa zapošljavanja te oblikovanje prijedloga smjernica za novu Strategiju. Kroz online istraživanje, konferencije, panel diskusije, radionice i edukacije projekt poziva mlade da preuzmu odgovornost za budućnost i utječu na promjene, zaključeno je na konferenciji.