1,5 milijardi kuna

Ovo je devet Plenkovićevih mjera za borbu protiv nezaposlenosti

01.03.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Kako bi se povećao broj zaposlenih osoba u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković i ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić predstavili su novi paket mjera aktivne politike zapošljavanja za koje su predviđena sredstva od 1,5 milijardi kuna u 2017.

'Novi paket aktivne politike zapošljavanja još je jedna od aktivnosti Vlade koja se fokusira na najvažniji dio programa, a to su gospodarski rast i razvoj. Mjere kao cilj imaju aktivaciju osjetljivih skupina: mladih, dugotrajno nezaposlenih i osoba s invaliditetom', kazao je Plenković. 

Istaknuo je da je za mjere predviđeno 1,5 milijardi kuna, 400 milijuna više nego prethodnih godina, a od toga se 650 milijuna povlači iz Europskog socijalnog fonda. 'Na Zavodu za zapošljavanje su 22 tisuće slobodnih radnih mjesta, a kada bi se ona popunila, broj nezaposlenih pao bi na 10 posto', kazao je Plenković.

Riječ je o ukupno devet mjera, od kojih je većina postojećih, no Vlada je uvela i neke promjene, poput kombiniranja mjera, što do sada nije bilo moguće.

'Do sada smo imali 41 mjeru i teško se moglo snalaziti u njima', rečeno je na početku predstavljanja i istaknuto da su među devet mjera potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, mjera obrazovanja nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu - mjera koja se uglavnom odnosi na one sa srednjom stručnom spremom i nižom, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javni rad (za najranjivije osobe na tržištu rada), potpora za očuvanje radnih mjesta i mjera stalni sezonac. 

 

Mjere aktivne politike zapošljavanja Autor: Vlada RH