uoči izbora

Poljskoj vladajućoj stranci pada rejting zbog skandala

23.08.2019 u 18:21

Bionic
Reading

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS), pogođena dvama velikim skandalima, izgubila je pet postotnih bodova podrške birača u anketama objavljenima u petak, uoči izbora u listopadu

To je prvi put da se značajno smanjila razlika između PiS-a i prodemokratske oporbe uoči izbora na kojima će duboko podijeljena nacija izabrati članove gornjeg i donjeg doma parlamenta.

Anketa je provedena nakon što je zamjenik ministra pravosuđa ovoga tjedna podnio ostavku pošto je otkriveno da je pokušao diskreditirati suce koji se protive vladinoj reformi pravosuđa tako što je medijima dojavljivao pikanterije iz njihova privatnog života.

Prije njega ostavku je dao PiS-ov predsjednik parlamenta jer je vladin zrakoplov koristio u privatne svrhe.

Prema anketi agencije Kantar od 22. kolovoza, PiS podržava 39 posto birača, u odnosu na 44 posto 13. kolovoza.

Glavni suparnik PiS-a, centristička Građanska platforma (PO) dobiva 30 posto, tri postotna boda više nego sredinom kolovoza, a lijeva koalicija Ljevica ostala je na 11 posto podrške.

Koaliciju seljačke stranke PSL i protusistemskog Kukiza 15 podržava šest posto birača, dva postotna boda više u odnosu na raniju anketu, a jedan postotan bod porasla je i krajnje desna Konferederacija koja ima šest posto.