četiri pitanja

Poljski parlament odlučio da će se referendum održati kad i izbori

17.08.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Poljski zastupnici odlučili su četvrtak da se referendum na kojem će se izjašnjavati o podizanju granice umirovljenja i politici azila održati na dan parlamentarnih izbora 15. listopada, a tim potezom, po analitičarima, vlada želi mobilizirati svoje birače

Vladajuća nacionalistička stranka Prava i pravde (PiS) kaže kako želi da narod odluči o četiri pitanja: privatizaciji državnih tvrtki, podizanju granice za odlazak u mirovinu, postavljanju ograde na granici s Bjeorusijom i o planiranoj reformi europske politike azila.

No, oporba optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju svojih birača i demoniziranje oporbe.

PiS tvrdi da je glavna oporbena liberalna stranka Građanska platforma (PO) produžena ruka stranih interesa, osobito onih u Njemačkoj, i da kompanijama iz te države želi prodati državnu imovinu.

Vlada također kritizira PO da je blaga prema migrantima i podsjeća da je ta stranka kada je bila na vlasti podignula granicu umirovljenja, sugerirajući tako biračima da će to ponovno učiniti bude li u prilici ponovno upravljati zemljom.

PO odbacuje kritike i kaže da je upravo sadašnja vlada prodavala državne tvrtke ispod cijene i na dobro plaćena radna mjesta zapošljavala svoje pristaše.

Što se migranata tiče, PO kaže da PiS nije bio učinkovit u zaustavljanju ilegalnih migranata i da je povećao broj viza za radnike iz Azije i s Bliskog istoka.

Mađarska je 2022. istodobno s izborima organizirala referendum o LGBT pitanjima.