Radosław Sikorski

Poljski ministar tvrdi: EU treba naoružati, Ukrajinci moraju napadati Rusiju

25.05.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Dugoročno ponovno naoružavanje Europe, u kojem bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo igrati što bližu ulogu, nužno je za poraz ruskih imperijalnih ambicija, rekao je poljski ministar vanjskih poslova eksluzivno za The Guardian

Radosław Sikorski također je pozvao na glasovanje za sankcije EU-a i osnivanje mehanizirane brigadu EU-a od 5.000 vojnika, te rekao da je Poljska spremna podržati paneuropski program za poticanje ukrajinskih izbjeglica da se vrate u svoju domovinu.

U intervjuu za Guardian, Sikorski je rekao da Poljska podržava pravo Ukrajine da napadne vojne ciljeve unutar Rusije, tvrdeći da Zapad mora prestati stalno ograničavati svoje djelovanje u potpori Ukrajini. Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan protivi se korištenju američkog oružja na ruskom teritoriju.

Sikorski, koji je studirao na Sveučilištu Oxford zajedno s Davidom Cameronom, bio je u Londonu na bilateralnom sastanku s ministrom vanjskih poslova. Sikorski je ključna figura u vraćanju Poljske u glavnu struju europske vanjske politike nakon izbora prošlog listopada koji su doveli do nove koalicijske vlade i kraja osmogodišnje vladavine desničarske nacionalističke stranke Pravo i pravda.

Upravo je došao sa sastanka u Berlinu s ministrima vanjskih poslova Francuske i Njemačke u tzv. Weimarskom trokutu, grupaciji koja se sada smatra novom političkom silom EU-a.

Iako je rekao da Rusija uglavnom pobjeđuje u malim Pirovim pobjedama, Weimarska grupa podržala je široko osmišljeni pokušaj popunjavanja velikih praznina u obrambenim sposobnostima EU-a koje su nastale na kraju hladnog rata.

Poljska troši četiri posto svog BDP-a na obranu i Sikorski je rekao da druge zemlje moraju nadoknaditi zaostatak. Rekao je da to zahtijeva vojnu preorijentaciju, dodajući da smo se tijekom razdoblja "dividende mira i ekspedicijskog ratovanja" fokusirali na visokovrijedne, visokotehnološke platforme i oružje. Sada ponovno otkrivamo da su nam zapravo potrebni milijuni granata i velike količine niskotehnološke opreme.

Rekao je: "Dopustili smo da se svi ti proizvodni pogoni zatvore nakon kraja hladnog rata. Košta novca uvjeriti tvrtke da drže proizvodne linije u rezervi. Jednostavno nismo platili taj novac. To je bio dio dividende mira. Sada, gledajući unatrag, to izgleda kao greška. Očito je da Europa zaostaje, a obrambena i tehnološka industrijska baza EU-a pati zbog godina neinvestiranja."

Priznao je da europski proizvođači obrane još uvijek ne osjećaju da je proces ponovnog naoružavanja trajan, te je rekao da Vladimir Putin troši 40 posto BDP-a na obranu i da će na kraju bankrotirati svoju zemlju zbog vojske koja troši toliko resursa. Rusija ima 3,5 milijuna ljudi u vojno-industrijskom kompleksu. Nasuprot tome, "Europa nije samo razoružana, već i deindustrijalizirana u obrambenom polju," rekao je Sikorski.

Prisega Vladimira Putina za peti predsjednički mandat Izvor: Profimedia / Autor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Rekao je: "Tvrtke su mi govorile, 'Čitamo u novinama da postoji velika potražnja za naoružanjem, ali ne dobivamo dugoročne ugovore. Ako nemamo 10-godišnji ugovor, odgovorni smo našim dioničarima. Ne možemo napraviti investicije.' Dakle, riječ je o jamčenju da ovo nije samo za sutra, već da je to dugoročno ponovno naoružavanje i promjena u sigurnosti."

Sikorski, dugogodišnji proučavatelj ruskih metoda, upozorio je da Putin pokušava pridobiti desnicu u Europi i SAD-u koristeći tradicionalizam kao oružje. "On je apsurdni vođa međunarodnog konzervativizma. Govorimo o KGB pukovniku, za ime Boga. Mislim da su Rusi prije 15 godina radili neka ispitivanja ili su možda samo primijetili da na nekim pitanjima poput stavova prema homoseksualnosti, rodu, svim vrstama identiteta, možete stvarati razdore u našim društvima. Na primjer, srednja Europa je za 10-15 godina zaostajala za zapadnom Europom u stavovima."

Iako je rekao da bi Weimarski trokut bio proširen na kvartet da nije bilo Brexita, Sikorski je rekao da Poljska favorizira "najdublju moguću uključenost Ujedinjenog Kraljevstva u sigurnosne i obrambene strukture EU-a, ako to želite."

sve osim nogometa