ruska invazija na ukrajinu

Poljska želi izmijeniti ustav kako bi povećala izdatke za obranu

21.03.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Poljska vlada želi napraviti izmjene u ustavu kako bi povećala izdatke za obranu i zaplijenila imovinu ruskih oligarha nakon ruske invazije Ukrajine, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade

U Zakonu o obrani domovine koji je usvojen ovaj mjesec navedeno je da će se poljski izdaci za obranu povećati na 3 posto BDP-a, što bi moglo rezultirati u prekoračenju proračunskih pragova predviđenih ustavom.

"Poljska vojska mora biti trenutno opremljena najvišim standardima, stoga će jedna od predloženih promjena u ustavu biti isključenje izdataka za vojsku i naoružanje iz javnog duga", rekao je Piotr Muller.

Rekao je da je drugi problem koji zahtijeva promjene u ustavu mogućnost zapljene imovine ruskih oligarha i tvrtki koje podupiru rusku invaziju Ukrajine. "Novac onda može biti potrošen na humanitarnu pomoć", rekao je Muller.

Vlada također želi nametnuti dodatne poreze na tvrtke koje nastavljaju sa svojim djelovanjem u Rusiji.

"Rasprave o ovim pitanjima su počele i nadamo se da će ovi prijedlozi biti usvojeni. Otvoreni smo za rasprave", rekao je Muller.

Izmjene u ustavu zahtijevaju dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta i apsolutnu većinu u senatu kojim dominira opozicija, tako da vladine prijedloge trebaju poduprijeti i druge stranke.