promjena taktike

Poljska prijavila manje pokušaja ilegalnih prelazaka granice s Bjelorusijom

20.11.2021 u 14:14

Bionic
Reading

Broj migranata koji su pokušali ilegalno prijeći u Poljsku iz Bjelorusije u petak je ponovno pao nakon moguće promjene taktike u Minsku koja bi mogla pridonijeti smirivanju krize koja je eskalirala u veliki sukob na relaciji Istok-Zapad

Poljska pogranična straža objavila je na Twitteru da je u petak zabilježila 195 pokušaja prelaska granice, dok ih je u četvrtak bilo 250, a dan prije 501, no unatoč tome Varšava upozorava da je migrantska kriza daleko od završetka.

Europa optužuje Bjelorusiju da je prevezla tisuće migranata s Bliskog istoka i potaknula ih na prijelaz u EU, koja je u sukobu s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom od spornih predsjedničkih izbora prošle godine.

Bjelorusija, koja niječe da potiče krizu, raščistila je u četvrtak migrantski kamp kod granice i počela vraćati neke migrante u Irak.

No Poljska je u petak optužila Minsk da i dalje kamionima prevozi stotine migranata do granice.

"Jučer je bilo nekoliko pokušaja prelaska granice silom. Najveća skupina sastojala se od 200 stranaca, druge od desetak ljudi. Stranci su bili agresivni, bacali su kamenje, pirotehniku i suzavac", navodi se u tvitu pogranične straže.

Poljska policija objavila je da su tijekom pokušaja prelaska granice u petak kod sela Starzyne, bjeloruske snage sigurnosti bacale kamenje na poljske pogranične čuvare, policajce i vojnike, oštetivši policijska vozila.

  • +13
Migranti na bjelorusko-poljskoj granici Izvor: EPA / Autor: LEONID SCHEGLOV / HANDOUT

Unatoč padu broja pokušaja prelaska granice, poljski dužnosnici kažu da očekuju nove napetosti.

"Ne, ova politička kriza ne privodi se kraju. Bjelorusija i dalje želi eskalirati i nastaviti djelovanja protiv Poljske", upozorio je na Twitteru glasnogovornik poljskih snaga sigurnosti, Stanislaw Zaryn.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki posjetit će u nedjelju Litvu, Latviju i Estoniju kako bi razgovarao o krizi, rekao je u subotu glasnogovornik vlade.

Migranti u skloništu s poljske strane granice kazali su Reutersu da su ih bjeloruske snage sigurnosti poticale da prijeđu granicu i nakon uklanjanja njihova kampa, čak i silom.

Jedan od njih uspio je prijeći u četvrtak navečer. "Bilo je jako naporno, hladno, bez hrane, vode, grijanja. Došao sam u potrazi za mirnom zemljom, samo želim živjeti", rekao je sirijski migrant.