zategnuti odnosi

Putin pozvao Lukašenka na dijalog s bjeloruskom oporbom

18.11.2021 u 17:55

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pozvao bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka da započne dijalog sa svojim protivnicima, koji su ubrzo odbacili tu ideju ako Lukašenko prvo ne oslobodi političke zatvorenike

Putin je stao uz Lukašenka tijekom masovnih uličnih prosvjeda koji su izbili nakon izbora prošle godine, za koje oporba tvrdi da su bili namješteni.

Moskva podržava Minsk i u sporu s Europskom unijom oko nekoliko tisuća bliskoistočnih migranata koji čekaju na poljsko-bjeloruskoj granici.

No dvojica čelnika su tijekom godina imali ponekad zategnute odnose, usprkos tome što Lukašenko svoju vlast oslanja na jeftine ruske energente i kredite.

„Znamo da se situacija u Bjelorusiji primirila, unutar zemlje, no i dalje postoje problemi, potpuno smo svjesni toga“, rekao je Putin u govoru vanjskopolitičkim dužnosnicima u ruskoj prijestolnici.

„Naravno da pozivamo na dijalog između vlasti i opozicije. No Rusija će definitivno nastaviti svoj pristup osnaživanja veza i produbljivanja procesa integracije s Bjelorusijom“, dodao je.

Bjeloruski čelnik je nasilno gušio ulične prosvjede nakon što je proglasio pobjedu na spornim izborima u kolovozu 2020. godine, uhitivši velik broj oporbenjaka i potjeravši ih u egzil.

„Putin je navodno upravo pozvao Lukašenka da pokrene dijalog s oporbom“, kazao je Franak Viačorka, savjetnik oporbene čelnice Svjetlane Tihanovske koja se natjecala protiv Lukašenka na izborima, nakon što je to zabranjeno njenom suprugu.

„No, prije no što se taj dijalog dogodi, moramo osigurati da se on ne održi u zatvoru. Kao preduvjet razgovara moraju biti pušteni svi politički zatvorenici, a nasilje mora stati“, dodao je Viačorka.