rusko hibridno ratovanje

Poljska podiže bodljikavu žicu na granici s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi spriječila ilegalne prelaske migranata

02.11.2022 u 11:16

Bionic
Reading

Poljski ministar obrane rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati

Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, "odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde", rekao je novinarima Mariusz Blaszczak. Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Radovi počinju "već danas" na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je. Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim "hibridnim ratom" uperenim protiv nje, Varšava je u rujnu 2021. uspostavila pojas širok oko 3 km i dug više od 400 km na granici s Bjelorusijom.

Pristup toj zoni zabranjen je svim osobama bez dozvole boravka, pa tako i članovima nevladinih organizacija koje pomažu migrantima te novinarima. Unatoč tome što Poljska najčešće vraća migrante koji pokušavaju ući u zemlju, granična policija i nevladine organizacije koje djeluju na terenu javljaju svakodnevno o stotinjak pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, uglavnom migranata s Bliskog istoka.

  • +13
Migranti na bjelorusko-poljskoj granici Izvor: EPA / Autor: LEONID SCHEGLOV / HANDOUT