spremni za borbu

[FOTO] Strah od Rusa u Poljskoj je stvaran: Sve više građana ide na besplatni jednodnevni tečaj vojne obuke

01.11.2022 u 17:23

Bionic
Reading

Vježbe gađanja, bacanje ručnih bombi, preživljavanje na terenu: jednodnevnim vojni tečajem poljska vojska pokušava što više mladih privući u svoje redove. Zbog rata u Ukrajini zemlja želi udvostručiti broj vojnika

Na velikom ekranu se vidi tenk koji vozi kroz neki brdoviti krajolik. Iznenada se iza jednog zida pojavljuju neprijateljski vojnici. Sofia Adach čvršće zgrabi crnu jurišnu pušku, nacilja i povuče okidač. Crvene točke označavaju njene pogotke na ekranu. 'Nemojte zadržavati dah dok pucate, samo nastavite disati', kaže instruktorica, narednica Magdalena Porowska. S ispruženom rukom pokazuje strijelcu pod kojim kutom treba držati jurišnu pušku.

Vježbe gađanja na simulatoru dio su besplatnog jednodnevnog tečaja vojne obuke koji je poljska vojska nedavno počela nuditi građanima. Aktivni vojnici pokazuju civilima kako se služiti oružjem, kako se ponašati u opasnim situacijama, te osnove orijentacije na terenu, piše Deutsche Welle.

'Mislim da su potrebne takve vještine, daju čovjeku veći osjećaj sigurnosti', kaže Sofia Adach.

Ova 40-godišnja fitness trenerica je jedna od stotinjak muškaraca i žena koji su te prohladne jesenske subote došli u Centar za aeronautičku obuku poljskih oružanih snaga u Deblinu. Ovdje, oko 140 kilometara južno od Varšave, pohađaju jednodnevni tečaj "Vježbaj s vojskom". Program se nudi na 17 vojnih lokacija diljem zemlje.

Strah od Rusa

U Poljskoj raste strah od eskalacije ruskog agresorskog rata protiv susjedne Ukrajine. Poljska, kao članica EU-a i NATO-a, masovno se naoružava zbog onoga što doživljavaju kao prijetnje iz Moskve.

Varšava je nedavno potpisala ugovore vrijedne milijarde eura sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom za nabavu novih tenkova, haubica i borbenih zrakoplova. Broj vojnika u oružanim snagama bi se trebao udvostručiti. U zemlji s oko 38 milijuna stanovnika vojska trenutno broji 110.000 vojnika, plus 30.000 pripadnika dobrovoljne domovinske sigurnosti WOT. U narednim godinama trebalo bi biti 250.000 profesionalnih vojnika i 50.000 WOT-ovaca.

'Poljska vojska mora biti veća i jača kako bi stvarno odvratila mogućeg agresora', rekao je nedavno ministar obrane Mariusz Blaszczak. Poljska je još prije više godina uvela dobrovoljno služenje temeljnog vojnog roka. Stoga ova jednodnevna obuka nema za cilj samo naučiti građane nekim temeljnim pravilima ratovanja, već i vrbovati što veći broj mladih za vojnu službu.

Ali to nije sve: 'Želimo stvoriti uvjete da se što više ljudi obučava u rukovanju oružjem, u pružanju prve pomoći i vještinama preživljavanja, primjerice u sposobnosti paljenja logorske vatre ili pripreme vode za piće,' kaže Blaszczak.

  • +32
Jednodnevni tečaj vojne obuke u Poljskoj Izvor: Profimedia / Autor: Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia

Za slučaj rata

U simulatoru gađanja u Deblinu narednica Porowska ohrabruje sudionike. 'Želim da pucaš što više!' Nekima to nije tako lako. 'Prvo sam morala prevladati unutarnju blokadu da uopće uzmem oružje u ruke', kaže Malgorzata Wos (39). Ona smatra da je obuka korisna kako bi se izbjegla panika u izvanrednim situacijama.

'Bojim se da je ukrajinski rat samo početak nečeg većeg. A ako dođe do oružanog sukoba, ja ne želim bježati', kaže Adam Krakowiak. Ovaj 28-godišnji skladištar razmišlja hoće li postati profesionalni vojnik ili će se uključiti u dragovoljnu službu domovinske sigurnosti, WOT. Trening bi mu trebao pomoći u donošenju odluke.

Vani na poligonu narednik Mariusz Starosz objašnjava kako koristiti ručnu granatu. 'Nakon bacanja, odmah se sklonite, ne gledajte gdje pada!', savjetuje sudionicima.

Pružiti osjećaj sigurnosti

Malo izviđačkog romantizma ne smije nedostajati tijekom treninga preživljavanja. Instruktor padobranstva pokazuje kako zapaliti logorsku vatru korištenjem tupe strane noža, kreskamena i brezove kore. Tijekom pauze za ručak sudionici dobivaju porciju brze hrane - zajedno s kemijskim grijačem koji se samo treba pomiješati s vodom. Nakon deset minuta hrana se kuha u aluminijskoj posudi. Osobito su muškarci oduševljeni.

'Naravno, ne možete obučiti ljude da postanu vojnici u jednom danu', kaže stariji vezist Marcin Chruscicki, koji prati tečaj. Ali u slučaju sukoba nije zgoreg da se što više građana zna služiti oružjem. Osim toga, cijela stvar je i imidž kampanja: 'Želimo ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, da je njihova vojska tu, u blizini', dodaje Chruscicki.