nadziranje granice

Poljska digla borbene avione F-16 zbog ruskog bombardiranja Ukrajine

02.01.2024 u 12:04

Bionic
Reading

Poljska vojska objavila je u utorak da je digla u zrak četiri lovca F-16 kako bi nadzirali granicu s Ukrajinom, nakon velikog ruskog bombardiranja susjedne zemlje

"Kako bi se zajamčila sigurnost poljskog zračnog prostora, aktivirana su dva para lovaca F-16 i saveznički zračni tanker", priopćilo je operativno zapovjedništvo poljske vojske. Ruska vojska izvela je u utorak ujutro novi niz velikih zračnih napada na Ukrajinu u kojima je poginulo najmanje četvero civila, a ozlijeđeno je više od 90, najviše u Kijevu i Harkivu.

Poljska, članica NATO-a, u petak je objavila da joj je zračni prostor povrijedio ruski "krstareći projektil" koji je tri minute letio iznad njezina teritorija nakon čega je otišao u Ukrajinu.

Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Poljske civilne i vojne vlasti održale su zbog toga hitne sastanke s predstavnicima NATO-a i poljski sustav za protuzračnu obranu stavljen je u stanje pripravnosti. Sličan incident dogodio se u studenom 2022. kada je ukrajinski projektil pao na poljsko selo Przewodow, u blizini granice s Ukrajinom, pri čemu je poginulo dvoje civila.