ministri financija eu

Poljska i Mađarska koče uvođenje minimalne stope poreza na dobit

18.01.2022 u 21:26

Bionic
Reading

Mađarska i Poljska zatražile su u utorak da se zakon o uvođenju minimalne efektivne stope poreza na dobit od 15 posto donese istodobno s zakonom koji bi propisao da digitalne tvrtke plaćaju poreze u zemljama u kojima ostvaruju dobit, a ne tamo gdje im je sjedište

Budimpešta i Varšava usprotivile su se u utorak na sastanku ministara financija država članica EU-a da se prijedlog o minimalnoj stopi poreza na dobiti donese brzo kako bi se mogao početi primjenjivati od početka sljedeće godine.

Riječ je o povijesnom međunarodnom dogovoru pod okriljem OECD-a koji je u listopadu prošle godine dogovorilo 137 zemalja svijeta.

Dogovor ima dva stupa, prvi je velike digitalne kompanije plaćaju porez na dobit tamo gdje ga ostvaraju, a ne tamo gdje im je sjedište minimalna efektivna stopa poreza na dobit od 15 posto, a prvi stup predviđa minimalnu stopu poreza na dobit od 15 posto. Prvi stup još nije do kraja razrađen i trebao bi biti predstavljen u srpnju.

Europska komisija je 22. prosinca predložila direktivu kojom bi se dogovor o drugom stupu pretvorio u europski zakon.

Prijedlog sadržava zajednički set pravila za izračun globalno dogovorne stope od 15 posto kako bi se ta stopa dosljedno primjenjivala u cijeloj Uniji. Prema prijedlogu uvodi se minimalna efektivna porezna stopa od 15 za sva poduzeća čiji godišnji prihod iznosi najmanje 750 milijuna eura.

Francusko predsjedništvo je predložilo da se ta direktiva usvoji do sredine godine i da se počne primjenjivati od početka sljedeće godine, čime bi Europska unija bila prva u svijetu koja primjenjuje globalni dogovor o minimalnoj stopi poreza na dobit.

Ali za to je potreban konsenzus svih država članica, a Mađarska i Poljska, koje su potpisale globalni dogovor, u utorak su se usprotivile da se ide samo s drugim stupom.

“Poljska ne može podržati da EU jednostrano uvede minimalnu stopu, a da se po strani ostavi prvi stup jer bi to smanjilo njezinu konkurentnost. Stoga, mi insistiramo na našem prijedlogu da dva stupa budu pravno povezana”, rekao je poljski veleposlanik pri EU-u Arkadiusz Plucinski.

Mađarski ministar financija Mihaly Varga je rekao da bi europski zakon samo o drugom stupu smanjio politički pritisak na treće zemlje da primjenjuju prvi stup.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire, koji je predsjedao sastankom ministara financija, ocijenio je potez Mađarske i Poljske neshvatljivim.

“Ne možete prihvatiti dogovor OECD-a, a kada se taj isti dogovor pretoči u direktivu s potpuno istim odredbama, onda kažete da dogovor više ne vrijedi”, rekao je Le Maire.

Unatoč tome, Le Maire je najavio da će o tome razgovarati kako bi se došlo do konsenzusa do kraja francuskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić rekao je da Hrvatska podržava prijedlog direktive o minimalnoj stopi poreza na dobit.

“Mi smatramo da će to imati pozitivne efekte i na našu proračunsku situaciju. To je iskorak na bolje”, rekao je Marić.

Minimalna efektivna stopa poreza na dobit na globalnoj razini zaustavila bi utrku prema sve nižem operezivanju dobiti i bitno pridonijela likvidiranju poreznih oaza u kojima su velike multinacionalne tvrtke osnivale svoje sjedište kako bi izbjegle pravedno plaćanje poreza.