POHVALE

The Economist iznenađujuće nahvalio Sloveniju, evo zašto

05.01.2022 u 20:36

Bionic
Reading

Slovenija je zauzela drugo mjesto među 23 odabrane članice Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) na ljestvici koju je pripremio britanski tjednik The Economist po uspješnosti suočavanja s gospodarskim aspektima pandemijske krize.

Ispred Slovenije samo je Danska. Analitičari uglednog liberalnog britanskog tjednika koristili su pet kriterija za rangiranje, uspoređujući vrijednosti iz posljednjeg tromjesečja 2019. i trećeg tromjesečja prošle godine, odnosno razdoblja za koje su dostupni najnoviji podaci.

Prvi kriterij je rast realnog BDP-a, drugi realni rast raspoloživog dohotka kućanstava, treći rast cijena dionica prema najrelevantnijem burzovnom indeksu, četvrti rast ulaganja u fiksni kapital i peti rast neto javnog duga kao udjel u BDP-u.

Poredak je doista iznenađujuć jer je prema izračunu na temelju ovih pet faktora, prvo mjesto zauzela Danska, druga Slovenija, a među prvih pet su Švedska, Norveška i Čile. Osim njih, u prvih deset našle su se Irska, Poljska, Nizozemska, Sjedinjene Američke Države, Australija i Kanada.

Austrija, Njemačka, Japan, Velika Britanija i Španjolska nalaze se na dnu među 23 promatrane države.

Za Sloveniju je Economist izvijestio o 1,2% realnog rasta BDP-a, 10,1% realnog rasta raspoloživog dohotka kućanstava, 33% rasta vrijednosti burzovnog indeksa, 6,8% rasta ulaganja u fiksni kapital i povećanja neto javnog duga za 7,4 postotna boda.