BEZ ZADRŠKE

Oslo protjeruje poljskog diplomata koji je ometao rad norveških službi za zaštitu djece

12.02.2019 u 20:39

Bionic
Reading

Službeni Oslo će u iduća tri tjedan protjerati poljskog konzula Slawomira Kowalskog koji se sukobio s norveškom službom za zaštitu djece ometajući njezin rad

Iako je Varšava odbila opozvati Kowalskog, glasnogovornica norveškog ministarstva vanjskih poslova Ane Haavardsdatter priopćila je u ponedjeljak kako se Oslo odlučio na protjerivanje zbog nedopustivog ponašanja konzula koje, kako je dodala, nije u skladu s njegovim diplomatskim statusom.

Glasnogovornica je istaknula kako je norveško ministarstvo vanjskih poslova zaprimilo veliki broj žalbi na račun Kowalskog koji je u nekoliko navrata ometao rad norveške službe za zaštitu djece.

Kowalski je, naime, kao konzul pomogao stotinjak poljskih obitelji koje žive u Norveškoj, a koja su bila predmet istraživanja tamošnjih socijalnih službi za zaštitu djece.

Ta služba za dobrobit djece je ranije u nekoliko navrata pretjerano intervenirala te je od poljskih obitelji privremeno oduzimala djecu. No nepopularne mjere socijalne službe često su bile na meti i Norvežana, a najpoznatiji slučaj je onaj Silje Germo kojoj joj zbog prekomjernog konzumiranja tableta protiv boli prijetilo oduzimanje djeteta pa je, najvjerojatnije uz pomoć poljskog konzulata, spas pronašla dobivši azil u Poljskoj.

Recipročna mjera

Poljska je priopćila kako će zauzvrat protjerati norveškog diplomata.

'Ovo je krajnje neopravdana odluka. Jedina moguća odluka je recipročni postupak koji će domah biti obavljen', napisao je prošlog tjedna na društvenim mrežama zamjenik poljskog šefa diplomacije Simon Sinkowski. Početkom tjedna Varšava je i službeno priopćila kako je norveški diplomat proglašen nepoželjnom osobom u Poljskoj.

Kowalskog je, inače, poljsko ministarstvo vanjskih poslova prije tri godine proglasilo 'konzulom godine' i to upravo zbog 'adekvatne i vješte suradnje s norveškim partnerima po pitanju maloljetnih Poljaka koji su ostali pod nadzorom norveških službi za skrb djece'.

Rijetki sporovi

Ovo je rijedak primjer spora dvije zemlje koje gaje jake gospodarske veze.

Poljaci predstavljaju najveću migrantsku skupinu u Norveškoj koju čini 98.000 ljudi. Poljska predstavlja i najveće tržište za izvoz norveške ribe te je važan kupac norveških obrambenih proizvoda.

Kowalski  pak, ima rok od tri tjedna za napuštanje Norveške.