KAZNA DO 5 GODINA ZATVORA

Poljoprivrednik prevario Čobankovićevo ministarstvo

01.07.2011 u 13:25

Bionic
Reading

Poljoprivrednik iz Gundinaca kod Slavonskog Broda obmanuo je Ministarstvo poljoprivrede te si je u džep strpao 60.000 kuna nepovratnih sredstava. Prevara je otkrivena te mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva je u siječnju 2008. godine uputio zahtjev za odobrenje nepovratne investicijske potpore za, kako je naveo, novonabavljenu poljoprivrednu mehanizaciju. Tvrdio je da je novu mehanizaciju nabavio temeljem ugovora o financijskom leasingu 2007. godine. Na osnovi toga Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva odobrilo mu je zahtjev te je na žiroračun njegova OPG-a uplaćeno 60.000 kuna.

Prevara je glatko prošla 'papirnati' dio, no nije prošla provjeru na terenu. Naime, uvidom u financijsku i knjigovodstvenu dokumentaciju utvrđeno je da 55-godišnji poljoprivrednik ni 2007. ni 2008. nije nabavljao novu opremu te poljoprivrednu mehanizaciju.

Lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica doveo je u zabludu Ministarstvo te oštetio proračun Republike Hrvatske za oko 60 tisuća kuna, ostvarivši protupravnu imovinsku korist. Slijedi mu kaznena prijava te mu za kazneno djelo prevare prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina.