UPOZORENJE

Nova prevara: Zovu vas telefonom, predstave se kao policija i traže broj osobne

14.02.2024 u 13:49

Bionic
Reading

Zagrebačka policija izvijestila je u srijedu da je Nacionalni CERT zamijetio nove pokušaje prijevare u kojima se prevaranti predstavljaju kao policajci te putem telefonskog poziva uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama.

U policiji navode da se prilikom dolaznog poziva prikazuje hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku. Prevaranti, precizira policija, uvjeravaju građane da im je kompromitirana ili istekla osobna iskaznica te ih usmjeravaju na javljanje jednom od 'operatera' ili 'agenta'.

Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao zaposlenik hrvatske policije, ističe policija dodajući da se ovakav tip prevare koristi za krađu osobnih podataka, a potencijalno i krađu financijskih sredstava.

U priopćenju ističu da hrvatska policija s građanima neće započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku te savjetuje prekid komunikacije čim prepoznaju prijevaru.

Uz to, savjetuje građane da ne dijele osobne podatke s nepoznatim osobama, ne fotografiraju osobe dokumente i ne šalju ih nepoznatim osobama kao i da ne uplaćuju novac za sumnjive usluge ili ucjene.

Također, policija poziva građane da prijave pokušaj prijevare i podijele informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve, dok se dodatni savjeti te podatak gdje prijaviti kazneno djelo može pronaći na internetskoj stranici webheroj.hr.