nezadovoljstvo

Poljoprivrednici u Španjolskoj prijete prosvjedima

02.02.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Poljoprivrednici u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču naranača i maslinovog ulja, otpočeli su prosvjede nezadovoljni europskim birokratskim propisima, rastućim troškovima proizvodnje i uvozom jeftinije hrane iz susjednog Maroka, pa ih je u petak primio ministar kako situacija ne bi eskalirala kao u Francuskoj i Belgiji

Prosvjednici su ovaj tjedan izašli na ulice gradova poput Seville i Zamore žaleći se da su im troškovi osjetno porasli nakon izbijanja rata u Ukrajini u veljači 2022., na što se nadovezala velika suša koja je poharala njihova polja.

"Postaje neisplativo baviti se ovim", rekao je Hini 48-godišnji Antonio Gracia u selu Montesusin, na sjeveroistoku Španjolske. On brine o 400 krava koje hrani lokalnim kukuruzom i drugom hranom, ali za njihovu proizvodnju potrebna su mu gnojiva i gorivo koji su drastično poskupjeli.

"Istovremeno nas iz EU-a prozivaju da zagađujemo zemlju pesticidima i nameću nam skupa pravila", dodaje. Kaže da je preporučio kćerima u dobi od 12 i 16 godina da se ne bave poljoprivredom, pa bi i one mogle napustiti to selo sa 150 stanovnika kao i mnogi mladi prije njih.

Predstavnici triju poljoprivrednih sindikata sastali su se u Madridu s nadležnim ministrom Luisom Planesom. Zatražili su od njega da onemogući uvoz jeftinijih proizvoda iz susjednog Maroka, ako ne ispunjavaju standarde na snazi u Europskoj uniji. Usprotivili su se i potpisivanju najavljenog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i bloka južnoameričkih zemalja MERCOSUR. Zatražili su i veću novčanu naknadu zbog povećanja troškova proizvodnje i suše. Zahtijevaju i labavljenje propisa koje je nametnuo EU poljoprivrednicima, u sklopu svoje zajedničke europske poljoprivredne politike (CAP), a kako bi se zaštitio okoliš.

"Zbog komplicirane birokracije, mnogi nisu još uvijek dobili novčane poticaje", rekao je Pedro Barato, predsjednik sindikata ASAJA govoreći na televiziji TVE.

Ministar poljoprivrede Planes poručio im je da će u Bruxellesu tražiti promjenu CAP-a u skladu s interesima španjolskih poljoprivrednika.

Obrušio se na Europsku komisiju rekavši da je ona sada nakon prosvjeda u Francuskoj odlučila izmijeniti neka pravila koja ranije nije htjela. Bruxelles je u srijedu predložio eliminaciju obveze ostavljanja dijela zemlje na ugaru tijekom 2024., odnosno izvan korištenja dok se ne obnovi plodnost zemlje. Španjolski ministar smatra da je taj prijedlog došao "jako kasno".

Napomenuo je da se o promjenama CAP-a, koje bi obuhvatile svih 27 zemalja, potrebno usuglasiti prije kraja travnja, kada će biti i posljednje zasjedanje Europskog parlamenta prije izbora za tu instituciju.