RASPRAVA NA FACEBOOKU

Politologinja odgovorila članu vladinog Znanstvenog savjeta: Nema prisile na cijepljenje u Italiji. Objasnite to Laucu koji širi lažne vijesti i potiče antivaksersku histeriju

20.09.2021 u 15:38

Bionic
Reading

Nakon što je Gordan Lauc na svom Facebooku spomenuo 'prisilno nametanje cijepljenja' u Italiji, odgovorila mu je politologinja Aleksandra Šućur

Na svom Facebooku Aleksandra Šućur pojasnila je što zapravo znači obveza covid potvrda za privatni i javni sektor u Italiji.

Njen status prenosimo u cijelosti:

'Stvarno se pitam kad će dr. Lauc prestati širiti lažne vijesti na društvenim mrežama a potajno poticati antivaksersku histeriju u RH. Ono sto on zove "prisilom na cijepljenje u Italiji" je uredno izglasana zakonska uredba (prof. Sanja Barić mi je svojedobno ukazala da ovaj termin trebamo prevoditi kao "zakon" na hrvatski, jer se radi o konverziji vladine uredbe u koju je parlament unio svoje izmjene i dopune) koja je diskutirana, dopunjavana, mijenjana i izglasana u oba parlamentarna doma.

Ako je glas u Senatu Republike: 189 ZA, 32 protiv i 2 suzdržana - po Laucu "prisila" - onda bismo valjda tako trebali tumačiti i poreze i reci ljudima "nek ga plaća tko hoće". Jer, živjela ohlokracija koju zaziva dr. Lauc, a koji je - nevjerojatno - i dalje član znanstvenog savjeta vlade Republike Hrvatske! I koji bi pored epidemiologije, za koju nije stručan, sad još podučavao demokraciji Italiju, Sloveniju, Francusku (njih je nabrojao). Nameće se pitanje čime dr. Lauc ucjenjuje vladu RH pa da ga, nakon svih silnih izjava u kojima tvrdi sve i sve suprotno od sveg, još nije udaljila iz tog savjeta.

Propis o proširenju korištenja tzv. Green Passa, odnosno covid propusnice, na radni ambijent su tražila dva najveća društveno-gospodarska subjekta u Republici Italiji: udruženja poslodavaca i sindikati. Dakle, zakonska inicijativa je nedvojbeno došla "odozdo" a ne "odozgo", pa da ju se može percipirati nekakvom prisilom ili nametanjem. Premda su njihovi razlozi drukčiji (za poslodavce je to potpuni povratak na posao iz režima smart workinga te sigurnost radnog prostora na što su zakonski obvezni), a za sindikate ukidanje naknade za bolovanja necijepljenim zaposlenicima ukoliko se razbole od covida.

Pri čemu sindikat nije uopće osporavao ukidanje naknade za bolovanje necijepljenim, već je tražio ili a) obvezno cijepljenje za SVE (osim naravno osoba s kontroindikativnim patologijama) ili b) besplatni pcr test za zaposlenike koji se ne žele cijepiti. Sindikatima se izišlo u susret time što je uvedena pristupačna ("politička") cijena pcr testovima (a koji su od ranije bili besplatni za osobe koje se zbog patologija ne smiju cijepiti).

Ukidanje naknade za bolovanje necijepljenim je višestruko opravdano. Vlada (sve vlade clanica EU) su stavile na raspolaganje svim građanima iznad 12 godina besplatno sredstvo zaštite od širenja zaraze: cjepiva. I građani i vlada znaju da cjepiva ne štite 100% od zaraze, ali znanstveno-statistički podaci ukazuju da se manje širi među cijepljenim, te da cijepljeni nisu teret zdravstvenom i bolničkom sustavu (jer manje završavaju u bolnici i kraće su na bolovanju), što se vidi iz grafikona krovne zdravstvene ustanove Istituto superiore di sanità.)

  • +13
Covid potvrde u Italiji Izvor: EPA / Autor: FABIO CIMAGLIA

Vlada ne zadire u prava i slobode građana koji se ne žele cijepiti: covid propusnicu može dobiti svaka osoba koja se testira, rezultat i QR kod vrijedi 72h.) Vlada se naprosto brani od zloporaba zdravstvenim i socijalnim sustavom od strane onih ljudi koji svjesno priželjkuju da se pandemija oduži (pa da oni, zbog kojekakvih liječnickih potvrda, pri tom zazivajući "slobodu necijepljenja", mogu ostati kući u smart workingu, primajući 100% plaće, a ako se razbole, znaju da će primit naknadu za bolovanje). Takvima, ako se zaraze i završe u bolnici, država neće uskratiti zdravstvenu pomoć, neće uskratiti ni moguće mjesece liječenja od posljedica covida svim onima koji smatraju da je "prirodni imunitet" bolji od onog induciranog cjepivom. Mislim da bi čak i u Hrvatskoj uvjerljiva većina građana (uključno s antivaxerima) smatrala da država ne treba plaćati tu "pro-disease" slobodu u obliku naknade za bolovanje i da trošak te slobode trebaju snositi sami.

>> Italija usvojila jednu od najstrožih mjera na svijetu: Svi radnici moraju imati covid potvrde <<

I za kraj. Zakon "ddl n. 2382" od 15.9.2021 kojim je izmjenjena i dopunjena vladina uredba "d.l. n. 105/2021" ne daje pravo poslodavcu (pa čak ni samoj državi, jer se zakon odnosi i na zaposlenike u javnoj i državnoj upravi) da otpusti zaposlenika koji nije u posjedu covid propusnice. Poslodavcu nalaže dužnost da internim propisom imenuje osobu nadležnu za kontrolu covid propusnice i koja će zapriječiti pristup radnom prostoru zaposleniku koji ju nema. Daje mu pravo da suspendira zaposlenika ako mu ne predoči covid propusnicu (bez obzira da li ju zaposlenik stječe cijepljenjem ili redovnim pcr testiranjem) u roku od 5 dana, bez prava na plaću. U slučaju nepoštivanja propisa, predviđene su sankcije i za poslodavca i za zaposlenika.

Propisi postoje da REGULIRAJU odnose i da ničija sloboda i pravo ne narušava tuđa prava i slobode. Propis je plod kompromisa i donesen je 100%-tnom demokratskom procedurom, ustavan je i pravno izvediv. Objasnite to dr. Laucu, prije nego li ga Vlada RH imenuje u neki stručni savjet politoloških znanstvenika.'