DOMAĆA PAMET

Oni ne čekaju EMA-u: Italija odobrila docjepljivanje trećom dozom za ranjive skupine

10.09.2021 u 07:19

Bionic
Reading

Talijanska medicinska agencija AIFA u četvrtak je objavila da je odobrila docjepljivanje trećom dozom cjepiva protiv covida-19 za ranjive skupine populacije

Agencija je odobrila takozvano booster cjepivo za sve one za koje je vjerojatno da imaju slabiju zaštitu nakon primanja redovite dvije doze cjepiva - imunokompromitirane osobe, starije od 80 godina i štićenike staračkih domova.

Također je odobreno docjepljivanje trećom dozom za sve zdravstvene radnike koji su često izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom.

Treća doza treba biti primijenjena najmanje šest mjeseci nakon druge doze za sve skupine, osim za imunokompromitirane osobe koje booster trebaju dobiti nakon 28 dana, prema preporukama AIFA-e.

U izjavi agencije dodaje se da su za treću dozu izabrana cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne.

  • +13
Covid potvrde u Italiji Izvor: EPA / Autor: FABIO CIMAGLIA

Preporuku AIFA-e još treba odobriti talijansko ministarstvo zdravstva.

Podsjetimo, poruke o trećom dozi u Hrvatskoj svode se na čekanje mišljenja Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (EMA). Dok neki hrvatski stručnjaci upozoravaju da se imunitet gubi protekom šest mjeseci od druge doze, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin kaže da HZJZ proučava literaturu i iskustva drugih zemalja i preporuke međunarodnih institucija, a čeka i mišljenje EMA-e, te vjeruje da će se 'za koji tjedan' rasvijetliti situacija oko cijepljenja tzv. booster dozom.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ