bura oko orbanobog zakona

Politička utakmica na europskom prvenstvu u nogometu: Usred intoniranja mađarske himne na teren uletio gledatelj s LGBT zastavom

23.06.2021 u 21:35

Bionic
Reading

Oko utakmice Njemačka - Mađarska na Europskom prvenstvu u nogometu dignula se politička prašina. Nakon natezanja hoće li u inat Mađarskoj i nedavno donesenom zakonu, stadion biti osvjetljen duginim bojama i hoće li mađarski premijer Vikor Orban doći na stadiona, večeras je gledatelj za vrijeme intoniranja himni prije samog početka utakmice, uletio na travnjak sa zastavom duginih boja

Mladić je na travnjak upao za vrijeme intoniranja mađarske himne te je mahao zastavom. Ubrzo je svladan i zajedno sa zastavom odveden izvan terena.

Podsjetimo, nakon što je više njemačkih političara žestoko kritiziralo odluku UEFA-e o zabrani rasvjetljavanja stadiona u Muenchenu duginim bojama tijekom utakmice u srijedu Njemačka-Mađarska, mađarski premijer Viktor Orban otkazao je svoj planirani posjet tom događaju.

"Hoće li stadion u Muenchenu ili neki drugi stadion u Europi svijetliti u duginim bojama, nije odluka koja leži u rukama države", rekao je Orban.

On je još dodao kako su i u Budimpešti zastave u duginim bojama dio uličnog kolorita i kako je to "samo po sebi razumljivo".

Orban je u svojoj izjavi za Njemačku novinsku agenciju (dpa) ukazao na to kako homoseksualne osobe danas u Mađarskoj, za razliku od razdoblja komunizma, uživaju zaštitu države.

Prije toga je nekoliko njemačkih političara među kojima i premijer Bavarske Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) i gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kritiziralo odluku UEFA-e koja je odbacila prijedlog grada Muenchena da se tijekom utakmice stadion Allianz Arena, na kojem se utakmica igra, pomoću svjetla oboji duginim bojama.

UEFA je pritom ukazala na svoju "političku i vjersku " neutralnost i zaključila kako je akcija u Muenchenu planirana kao politička akcija u znak protesta protiv jedne konkretne odluke mađarskog parlamenta.

Prošlog tjedna je u Mađarskoj prihvaćen zakon koji je po ocjenama mnogih uperen protiv prava mladih na informiranje o temama homoseksualnosti i transseksualnosti.