'rat' na Euru

Mađari zabranili 'promicanje' homoseksualnosti što je potpuno naživciralo Nijemce koji stadion za međusobni susret žele ukrasiti duginim bojama

  • Autor: S.K. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.06.2021 09:18
  • Objavljeno 20.06.2021 u 09:18

Izvor: EPA / Autor: HUGO DELGADO

Minhensko gradsko vijeće želi da Allianz Arena svijetli u duginim bojama dok će na njoj igrati Njemačka i Mađarska

Minhensko gradsko vijeće pozvalo je da se Allianz Arena osvijetli duginim bojama za utakmicu Europskog prvenstva u srijedu protiv Mađarske. Taj stadion na kojem će Njemačka i Mađarska igrati u okviru skupine F ima mogućnost osvjetljenja u različitim bojama za različite prigode.

U utorak, mađarski je parlament podupro zakonski prijedlog koji zabranjuje 'promicanje' homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo zabrinutost aktivista za ljudska prava, na valu sve više restrikcija koje konzervativna vlada premijera Viktora Orbana nameće LGBT osobama.

'Glavni grad savezne države Bavarske posvećen je različitosti, toleranciji i istinskoj jednakosti u sportu i u društvu općenito', stoji u tekstu Gradskog vijeća.

Ono traži od gradonačelnika Dietera Reitera da lobira kod UEFA-e da dopusti da minhenski stadion 'zasvijetli u duginim bojama u večeri utakmice.'

Udruga homoseksualaca i lezbijki Njemačke (LSVD) pozdravila je tu ideju.

'Posebno stoga jer smo u mjesecu paradi ponosa, to bi bio jasan signal', rekao je član odbora LSVD-a Christian Rudolph, koji se također bavi pitanjima različitosti u Njemačkom nogometnom savezu.