BLISKI SUSRET S BENEDIKTOM

Političare se najviše dojmila Papina poruka o savjesti

04.06.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Pred 700 uglednika iz hrvatske društvene elite, papa Benedikt XVI. održao je govor na temu savjesti i istaknuo da je bez nje društvo osuđeno na nazadovanje. 'Ako se, naprotiv, savjest otkrije kao mjesto slušanja istine i dobra, mjesto odgovornosti pred Bogom i braćom ljudima, što je protiv svake diktature, onda ima nade za budućnost', poručio je Papa u HNK. Kako su njegovu poruku doživjeli neki od uzvanika, otkrili su nam u razgovoru za tportal

'Ja sam posebno sretna i ispunjena zbog poruka koje je Sveti otac poslao nama kao političarima, govoreći o savjesti, zatim nama kao vjernicima laicima, govoreći o našem poslanju koje je izuzetno bitno u svim segmentima društva. Poslao je poruku i nama kao ljudima u obitelji, jer obitelj je ustvari tema i sutrašnjeg euharistijskog slavlja koje se održava povodom Dana obitelji i ono što je izuzetno bitno nama kao cjelokupnom društvu jest to da Hrvatska ima kršćanske korijene i da kao takva pripada Europi', kazala je Marijana Petir, saborska zastupnica HSS-a.

Kakav dojam ostavlja Benedikt uživo, za razliku od dojma koji daje preko medija?

'Mediji nas ponekad čine puno krućima i udaljenijima od onih koji nas gledaju. Ovako uživo, mogu reći da je Papa jedna vrlo topla osoba, draga osoba prepuna duha, simpatična i jako moderna. Ne znam jeste li primijetili da nosi crvene cipele i crvene čarape', rekla je Petir.


Slobodan Uzelac, potpredsjednik Vlade, istaknuo je da je osnovna poruka koju je dao Papa ono što je sam istaknuo u svom govoru, a to je savjest. 'Ja sam to preveo kao odgovornost svih nas koji se bavimo trima ljudskim djelatnostima: znanošću, politikom i religijom. On je našao i istaknuo zajednički nazivnik za sve te tri stvari. Mislim da je to sjajno izdvojeno i da je veći stupanj odgovornosti i znanstvenika, i političara, i vjerskih dužnosnika nešto što je sjajno prepoznato kao potreba suvremenog doba. Doba brojnih izazova i opasnosti i, na kraju krajeva, ljudskih prava, da se živi tolerantno prema različitostima', pojasnio je Uzelac.

Vrhovnog poglavara Katoličke crkve rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš doživio je 'vrlo lijepo'. 'Mene se posebno dojmio Papin govor koji je bio vrlo jak, s važnim porukama, a naročito za sveučilište, koje je posebno apostrofirao. Govorio je dosta o Ruđeru Boškoviću i kršćanskim korijenima osnivanja sveučilišta na ovim prostorima. To je za nas u ovom času jaka poruka', kazao je. Dodao je da je Benedikt XVI. očito bio dobro upoznat s hrvatskim aktualnim temama, jer se one upravo tiču propitivanja sveučilišta danas.

'Suštinska je tema što je temeljna uloga sveučilišta u društvu danas. U modernoj civilizaciji i društvima. Tu je Papa dao vrlo jaku poruku', kazao je. O rukovanju s Papom rekao je da je bilo vrlo srdačno i neposredno: 'Za pamtiti.'

Dujomir Marasović, šef splitskog HDZ-a i KBC-a Split,
o susretu s Papom mogao je reći 'sve najbolje'.

'Papa je pozvao na savjest i pomirenje u istini. I Europi i hrvatskom narodu poslao je poruku da poštuju savjest i istinu', kazao je Marasović.

'Kao građanin ove zemlje mogu reći, u prvom redu, da sam počašćena što sam imala tu povlasticu da slušam Papinu poruku izravno, a ne preko kamere. Poruka je bila vrlo važna. Radilo se o tome da je Papa poslao hrvatskom narodu, svakome od nas, poruku koja se ticala savjesti. Savjesti kao jedinog temelja napredovanja; to je vrlo snažna poruka. S druge strane, moram reći da sam ponosna na svoj narod jer je organizacija ovog susreta u HNK pokazala da Hrvati znaju za mjeru', otkrila nam je

Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda.


Kakav je dojam ostavio papa Benedikt kao osoba? 'Koliko sam ga doživljavala preko kamere i novina, činio mi se hladnim, no nakon ovog susreta doživljavam ga kao toplog, u svakom slučaju blagog čovjeka.'

Na šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića
Papa je ostavio izvrstan dojam.

'Mogu reći da je Papa govorio u skladu s onim što promovira kršćanstvo i katolička religija, a to je ljubav kao pokretačka snaga i kao kreativnost. Mislim da je poruka na tragu onoga što se promiče kroz stoljeća. Da bi kršćanske vrijednosti mogle polučiti društveni uspjeh,   ovisi o svima, svim faktorima u društvu, politici, gospodarstvu, znanosti. Religija ih u tom dijelu oplemenjuje, a svi zajedno pridonose da one zažive', istaknuo je Bernardić.

Kako ste Papu doživjeli kao osobu?

'Moram priznati da je još prije papinstva Ivana Pavla, kardinal Ratzinger bio jedan od najpoznatijih kardinala upravo zbog svog širokog rada i djela na promicanju znanosti, kulture i kršćanskog nauka. Tako da je u nekim svojim stavovima već otprije izazivao kontroverze i nije čudo da je s tog naslova, kao kardinal za kojeg se najviše čulo, i sam postao papa', zaključio je.


Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb, izrazio je zadovoljstvo što je bio na
popisu uzvanika, jer kada se počeo baviti religijom, jedan od prvih teologa čije je knjige čitao bile su Ratzingerove. 'Tako da sam s radom pape Ratzingera već otprije upoznat. Cijenio sam njegove knjige i njegov pristup religiji, tako da sam bio jako uzbuđen. Drago mi je i da sam ga osobno upoznao, posebno zato što smatram da će on biti upisan u povijest kao jedan od najvećih Papa', kazao je rabin. Svoje mišljenje je obrazložio činjenicom da Papa puno radi na produbljivanju dijaloga i razumijevanja između raznih religija, pa tako i između židovstva i Katoličke crkve. 'Jedna od prvih stvari koju je napravio kada je postao papa bila je da je otišao u sinagogu', podsjetio je. Izrazio je nezadovoljstvo medijima koji su uoči dolaska Pape pisali tko će biti na prijemu u HNK, a tko neće. 'Nadam se da će se nakon posjeta naglasak staviti na pozitivno, jer Hrvatskoj treba nešto pozitivno da krene naprijed', ocijenio je rabin Prelević.

Gordan Maras, SDP-ov zastupnik, kazao je da je bio stvarno sretan što se mogao susreti s papom Benediktom. 'Mislim da je provukao Hrvatsku kao dio europske povijesti, i kulturološki i znanstveno, kao da pripadamo u tu cjelinu. Naravno da je ta poruka jedna od najznačajnijih jer nam je dao podršku na putu u Europsku uniju', istaknuo je. 'Bilo je tu i drugih poruka oko mira, tolerancije, savjesti ljudi. Ono što je meni ostalo u sjećanju jest poruka koju je on kao poglavar Katoličke crkve poslao svim ljudima o toleranciji i miru među vjerama i nacijama', rekao je Maras.

Direktor Privredne banke Zagreb Božo Prka bio je kratak i jasan. 'Zapamtio sam poruku da trebamo raditi prema svojoj savjesti. Da savjest treba biti zajednički nazivnik svega što trebamo raditi. To je vrlo lijepo i duboko', kazao je.

'Ja kao vjernica uvijek očekujem susret sa svakim Svetim Ocem kao izuzetan događaj. Hrvatska nakon rata s posebnom zahvalnošću dočekuje pape. Ja osobno dočekujem Papu i kao moralnu vertikalu koja nam redovito ponovi poruke temeljnih vrijednosti. Današnja poruka, koja mi se urezala, jest: Nemojte se bojati ničega, osim savjesti koju treba propitkivati i odgajati', otkrila nam je svoj doživljaj susreta s Papom Ana Lovrin, zastupnica HDZ-a. Njezin stranački kolega Ivan Jarnjak kazao je: 'Sjajan je dojam susresti se s Papom. Poruka koje je dao o savjesti je lijepa i pametna i s puno sadržaja koje čovjek može promišljati.'