ISKAZIVANJE MRŽNJE

Policija zbog novog paljenja Novosti proširuje istragu nad Kelemincem

12.09.2017 u 17:01

Bionic
Reading

Policija je u utorak izvijestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca nakon što je u utorak ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća (SNV) u središtu Zagreba ponovno zapalio primjerke njihova tjednika Novosti

Keleminec je Novosti ispred sjedništa SNV-a zapalio i 2. rujna, rekavši da su pozivale na podmetanje požara u Hrvatskoj u jeku turističke sezone.

'Ističemo kako će policija proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje koje je u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom započela povodom istovjetnog događaja od 2. rujna 2017., kada je također Dražen Keleminec zapalio primjerak spomenutih novina. S obzirom na postojanja osnove sumnje na iskazivanje mržnje i pozivanje na nasilje prema određenoj skupini, u konkretnom slučaju prema srpskoj nacionalnoj manjini, kriminalističko istraživanje poduzeto je s ciljem utvrđivanja postojanja obilježja kaznenog dijela iz čl. 325. KZ RH, Javno poticanje na nasilje i mržnju', stoji u priopćenju MUP-a.

'U tom kontekstu policija promatra i današnji i događaj od 2. rujna te će o svim prikupljenim obavijestima izvijestiti nadležno državno odvjetništvo', izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.

  • +6
Konferencija za medije Autohtone Hrvatrske stranke prava Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Na prosvjedu koji je u utorak okupio desetak članova A-HSP-a Keleminec je optužio Novosti da šire mržnju, a njihove naslovnice poput 'Lijepa naša lijepo gori' i 'Žarimo i palimo' nazvao je terorističkim činom. Kazao je i da je A-HSP podnio kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv SNV-a zbog poticanja na rasnu i etničku netrpeljivost.

Keleminec tvrdi da je spaljivanje novina bilo poruka hrvatskoj vlasti da prekine financirati Novosti sa 3,2 milijuna kuna godišnje jer to nisu novosti srpske manjine, nego 'feralovaca' koji su uvijek bili protiv Hrvatske.