NEREDI U TUNISU

Policija uzvratila suzavcem na kamenovanje prosvjednika

29.07.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Policija je u ponedjeljak upotrijebila suzavac pokušavajući rastjerati prosvjednike u Sidi Buzidu u središtu Tunisa koji su tražili odlazak vlade koju predvode islamisti, javlja AFP

Policija je suzavcem uzvratila prosvjednicima koji su je gađali kamenjem uzvikujući slogane protiv Enahde, islamističke stranke na vlasti, po istom izvoru.

Stotine prosvjednika okupile su se u ponedjeljak, na početku novog radnog tjedna, već u 7.00 sati po mjesnom vremenu a zatim su dužnosnicima pokušale zabraniti ulazak u zgradu prefekture koju je štitila vojska.

Predstavnici oporbe i stanovnici tog grada u kojemu se rodio oporbeni čelnik Mohamed Brahmi, organizator pobune u 2011. ubijen u četvrtak, tražili su odlazak guvernera (prefekta), bliskog Enahdi.

'Dolje Muslimansko bratstvo, dolje krvnici', izvikivali su.

U subotu je u tom gradu počeo pokret građanskog neposluha na poziv Narodne fronte (savez ljevice i nacionalista) i regionalne sindikalne podružnice UGTT-a.

Osnovano je vijeće uglednih građana koje će upravljati gradom do pada sadašnje vlasti, što je postalo geslo u gradovima diljem zemlje.

Slična vijeća su osnovana i u naseljima koja gravitiraju Sidi Buzidu, u Reguebu, Mekesiju i Menzel Buzaineu.

Tisuće stanovnika ovoga grada sudjelovale su u subotu u Tunisu na pokopu Mohameda Brahmija.