na udaru nekoliko članova vlade

[FOTO/VIDEO] Uhićen je ministar Darko Horvat, doveden na ispitivanje u Uskok

19.02.2022 u 08:38

Bionic
Reading

Osumnjičeni ministar Darko Horvat je u subotu nakon pretrage kuće u Međimurju neoznačenim policijskim vozilom odvezen prema Zagrebu gdje će po riječima njegova odvjetnika biti ispitan u Uskoku. Potvrdio je da je ministar Horvat uhićen. Mediji javljaju da su na meti istražitelja i neki drugi članovi Vlade

Prema informacijama kojima raspolaže Telegram, ministra graditeljstva Darka Horvata povezuje se sa zlouporabom položaja i ovlasti. 24 sata doznaje da se radi o istraživanju zbog 3 milijuna kuna nezakonitih poticaja.

Kako je neslužbeno potvrđeno Jutarnjem listu, policijski istražitelji pokucali su rano jutros na vrata obiteljske kuće ministra Darka Horvata i uručili su mu tzv. pouku o pravima. Radi se o dokumentu kojim ga policija upoznaje s činjenicom da ga sumnjiče za određeno kazneno djelo, u konkretnom slučaju za zlouporabu položaja i ovlasti, ukratko je navedeno i za koje ga se postupke tereti te koja su njegova prava.

Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Nakon završene pretrage kuće, policija je odvela ministra Horvata, a njegov odvjetnik Vladimir Terešak potvrdio je da je on uhićen.

'U tijeku je uhićenje i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat istraživanja koji ovaj ured vodi s policijskim nacionalnim uskokom. Istraživanjem je obuhvaćemo više osoba, možemo potvrditi da je među uhićenima jedna osoba državni dužnosnik. Sumnja se da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. O daljnjem postupanju javnost će biti obaviještena, rekao je glasnogovornik USKOK-a, Sergej Abramov.

Horvat je u popodnevnim satima doveden na ispitivanje u Uskok.

  • +3
Donja Dubrava: Ministar Horvat u pratnji policije napustio kuću Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Istražitelji navodno, prema informacijama Telegramovih izvora, provjeravaju Horvatovu ulogu u zlouporabama za koje je osumnjičena njegova nekadašnja pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva Ana Mandac. Nju pak USKOK sumnjiči da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore s od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat.

  • +2
Pretres kuce ministra Darka Horvata Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o akciji Uskoka i policije, a osim Horvata na udaru istražitelja su još neki aktualni članovi Plenkovićevog kabineta, poput potpredsjednika Vlade Boris Milošević.

Također, na listi osumnjičenih je navodno i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, te jedan državni tajnik iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao i ravnateljica Uprave u jednom ministarstvu.

  • +3
Ministar Horvat doveden u prostorije USKOK-a Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Iako su neki mediji naveli da je među osumnjičenima i ministar rada Josip Aladrović, Hina iz izvora bliskih istrazi doznaje da on nije na popisu.

Miloševića i Tolušića, doznaje Večernji list, sumnjiče u vezi s dodjelom bespovratnih sredstava za male i srednje poduzetnike u 2017. i 2018. godini, za vrijeme dok je Ana Mandac bila pomoćnica Horvata, a navodno su oboje lobirali za jednog srpskog poduzetnika.

  • +7
Darko Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Ana Mandac od 2016. bila je pomoćnica ministra u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, u to u vrijeme kada ga je vodio Darko Horvat. Prije toga je deset godina bila samozaposlena, odnosno vlasnica obrta za pripreme i organizaciju aktivnosti vezanih uz natječaje za fondove EU, provođenje edukacije i pisanje i vođenje različitih projekata.

Uz to, bila je i zamjenica te predsjednica Nadzornog odbora Badel 1862. Što se obrazovanja tiče, završila je gimnaziju u Banjoj Luci, a onda Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Nakon toga se dodatno obrazovala u Njemačkoj iz područja gestalt psihologije i pedagogije. U SAD-u je pohađala edukacije za imago teraputa.