FINANCIJSKE MALVERZACIJE

Policija uhitila Josipa Klemma

16.04.2014 u 18:30

Bionic
Reading

Josip Klemm, bivši specijalac, vlasnik tvrtke Klemm security i predsjednik Udruge specijalne policije Orao uhićen je u srijedu poslijepodne. Vijest o tome potvrdila je i policija ne navodeći Klemmov identitet već samo godinu rođenja

Nakon dovršenih višemjesečnih zajedničkih izvida Ravnateljstva policije, Porezne uprave i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu uhićen je hrvatski državljanin (1972.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona koji će, nakon provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku', objavljeno je na internetskim stranicama MUP-a

U policiji navode da za kaznena djela terete još jednu osobu.

'Ujedno, rezultati provedenih izvida ukazuju da postoje osnove sumnje da je drugi hrvatski državljanin (1959.) počinio kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 38. Kaznenog zakona/97.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, riječ je o Radovanu Štetiću, inače poznatom iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije. Međutim, kako također neslužbeno doznajemo, Štetić je zasad nedostupan hrvatskoj policiji.

Postoje osnove sumnje da je uhićenik, od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa tog društva na žiro-račune više drugih trgovačkih društava, koja društva su trgovačkom društvu uhićenika, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobama raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku.

Na opisani način uhićenik si je pribavio imovinsku dobit u iznosu od najmanje 3.244.121,73 kn, za koji iznos je oštetio trgovačko društvo u kojem je odgovorna osoba', potvrđeno je u MUP-u.

Klemm je prije nekoliko tjedana bio na ispitivanju u USKOK-u jer se pod lupom našao transfer košarkaša Darija Šarića iz Zagreba u Cibonu za koji je on dao zajam.

'Ne znam uopće u kojem sam svojstvu ispitan - svjedoka ili osumnjičenog, nisam ništa shvatio', rekao je tada Klemm.