Neredi su počeli u subotu kasno navečer, nedugo nakon što je policija usredišnjoj atenskoj četvrti Exarchia pucala na tridesetak mladih ljudikoji su palili automobile, razbijali izloge i bacali molotovljevekoktele na policiju. Pritom je ubijen jedan 15-godišnjak.

Prosvjedi zbog ubojstva brzo su se proširili na drugi grčki grad po veličini Solun i na druge gradove na sjeveru zemlje.

Zbog policijskog nasilja prosvjedovalo se i na otocima Kreti iKrfu, a ministar unutarnjih poslova Prokopis Pavlopoulos ponudio jeostavku.

Premijer Costas Karamanlis, čija je krhka vlada u posljednjevrijeme pogođena nizom skandala, odbacio je njegovu ostavku, rekla jevladina glasnogovornica.

Prema policijskoj izjavi, dvojica policajaca su uhićena i provodi se istraga o incidentu.

Policajci su rekli da je njihovo vozilo tijekom ophodnje napalotridesetak mladih, bacajući kamenje i druge objekte. Kad su ih pokušaliuhititi, ponovno su napadnuti, a jedan od policajaca ispalio je trihica pri čemu je usmrćen dječak, navodi se u izjavi.

Riječ je o prvom policijskom ubojstvu maloljetnika od 1985. godine.Medicinski dužnosnici rekli su da je ubijeni dječak imao 15 godina.

'Ubojice u odorama', uzvikivale su stotine prosvjednika ispredpolicijskog sjedišta u Ateni, dok su u četvrti Exarchia brojniautomobili zapaljeni, a izlozi razbijeni.

U toj su četvrti česti sukobi između policije i skupina samoproglašenih anarhista.

Skupina pod imenom Ujedinjena antikapitalistička ljevica sazvala je za ponedjeljak veliki prosvjed protiv policijskog nasilja.

Karamanlisova vlada desnog centra, koja u parlamentu ima tankuvećinu od samo jednog zastupnika, suočava se posljednjih mjeseci snizom prosvjeda studenata i sindikata.