kako sigurno na godišnji

Policija savjetuje: Ne snimajte 'selfieje', na put krenite odmorni!

10.07.2018 u 22:49

Bionic
Reading

Koprivnički policajci savjetovali su vozačima kako se tijekom ljeta i uoči odlaska na godišnji odmor treba ponašati za upravljačem vozila da bi se spriječile i izbjegle prometne nesreće

Zbog vrućina i sparina vozači te sudionici u prometu postaju opušteniji, ponekad nervozniji i nedovoljno koncentrirani na prometnu situaciju. Visoke temperature s gustim prometom kod vozača, pišu na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke, uzrokuju nervozu, zbog čega mogu napraviti riskantne poteze kao što je upravljanje brzinom dvostruko većom od dopuštene, pretjecanje kolone vozila, obilaženje zaustavljenog vozila radi propuštanja pješaka, ali i ulijetanje u 'škare' te iznenadno kočenje. Time, poručuju iz policije, osim vlastitog i osoba u vozilu ugrožavaju sve ostale sudionike u prometu.

Zbog toga, prije nego se zaputite na godišnji odmor, savjetuju, provjerite ispravnost vozila, a posebice stanje kočionog sustava, guma, kao i tlaka u njima, signalizaciju, razinu ulja, ali i imate li svu odgovarajuću opremu. Prije nego krenete na put trebate se, dodaju, pravovremeno informirati o stanju na cestama zbog mogućih kolona i privremene regulacije prometa, ali i vremenskim prilikama. Prtljagu u vozilu treba pravilno rasporediti, a ako se prevoze i bicikli, moraju se smjestiti na za to predviđene nosače.

'Ako tijekom putovanja osjetite umor ili bolove u vratu, rukama, ramenima zbog dugotrajnog sjedenja u vozilu ili upravljanja njime, zaustavite se na pogodnim mjestima, odnosno odmorištima ili parkirališnom prostoru, kratko prošećite i okrijepite se. Osjećate li se pospano, zamijenite se s drugim suputnikom ili se zaustavite kako biste odspavali', napominju iz PU koprivničko-križevačke.

Svi putnici u vozilu, kao i vozač, obvezni su koristiti sigurnosni pojas. Putuje li se s malom djecom, poručuju u policiji, potrebno ih je pravilno smjestiti u autosjedalice, a ona veća moraju obvezno koristiti sigurnosni pojas.

  • +9
Zbog smjene turista stvaraju se kolone na naplatnim kućicama u Lučkom Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'Dodatno im osigurajte zaštitu od sunca i vrućine stavljanjem sjenila na prozore. Tijekom odmora ih nikako ne ostavljajte same u vozilima!', upozoravaju.

Tijekom vožnje djeca mogu postati nemirna, pa je moguće, dodaju, da otkopčaju sigurnosni pojas ili pojas autosjedalice, čime mogu odvratiti vozačevu pažnju od situacije u prometu. Ako se to dogodi, pišu, treba zaustaviti vozilo, a nakon odmora nastaviti putovanje.

'Klimatizacijski uređaj održat će ugodnu temperaturu u vozilu te ga je potrebno pravilno koristiti. Ukoliko su vanjske temperature vrlo visoke, u vozilu je preporučena temperatura oko 25 stupnjeva. Isti je potrebno isključiti prije završetka putovanja, odnosno svaki put kad izlazite iz vozila, kako biste se postepeno priviknuli na vanjsku temperaturu. Prevelika razlika u vanjskoj i unutarnjoj temperaturi vozila može uzrokovati zastoj srca i šok', napominju u PU križevačko-koprivničkoj.

Trokut, reflektirajući prsluk i pribor za prvu pomoć treba držati na vidljivom i lako dostupnom mjestu, u slučaju iznenadnog kvara ili prometne nesreće.

'Na odmor uvijek krećite odmorni, ne konzumirajte alkoholna pića i lijekove koji utječu na vaše vozačke sposobnosti. Brzinu kretanja prilagodite stanju i uvjetima na cesti, gustoći prometa i postavljenim prometnim znakovima. Poštujte ograničenja brzine kretanja vozila na pojedinim cestama izražene prometnim znakovima ili pravilima. Prilikom vožnje držite dovoljan razmak između svojeg i vozila koje se kreće ispred vas, kao i prilikom pretjecanja. Ne ulazite u rizične situacije', upozoravaju iz policije.

Oni koji se tijekom vožnje moraju javiti na mobitel trebaju koristiti hands free uređaje.

'Za vrijeme upravljanja vozilom ne pišite SMS poruke i nemojte snimati selfieje!', poručuju.

  • +7
Kolone na graničnom prijelazu Bregana Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uvijek se treba pridržavati prometnih znakova i pravila kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja, a na brzim cestama i autocestama treba voditi računa da se ne uđe u zabranjeni, odnosno suprotni prometni trak. Oprezan treba biti i prilikom skretanja kako bi se propustila sva vozila koja dolaze u susret.

Posebnu pozornost treba posvetiti biciklistima, pješacima, kao i vozačima mopeda i motocikala.

'Apeliramo na putnike da ne ometaju vozača u vožnji. Vozače mopeda i motocikala molimo da obavezno koriste zaštitne kacige te zaštitna motoristička odijela koja pružaju dodatnu zaštitnu. Isto savjetujemo putnicima na mopedima i motociklima', poručuju iz policije.

Motociklistima ne savjetuju pretjecanje kolone vozila, kao ni pretjecanje na nepreglednim mjestima poput zavoja, prijevoja, mostova, niti pretjecanje odnosno obilaženje vozila s desne strane.

'Za povećan oprez tijekom sudjelovanja u prometu ljeti molimo mlade vozače, ali i vozače starije životne dobi', zaključuju u policiji.