ČETVORICA OSUMNJIČENIH

Policija digla kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića i ekipe iz afere SMS!

15.04.2019 u 15:37

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije izvijestilo je kako je podnesena kaznena prijava DORH-u protiv Milijana Brkića, njegovog brata Joze Brkića, Franje Varge i Blaža Curića, ne navodeći pritom imena već samo godine rođenja, no tportal je dobio neslužbenu potvrdu da je riječ upravo o četvorici protagonista afere SMS

'Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, SSKOK Osijek dovršili su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana i to starosti 37, 49, 50 i 50 godina te su 15. travnja 2019. u prijepodnevnim satima Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, podnijeli kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba.

Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenih u dužem vremenskom periodu, na poticaj i uz pomaganje ostalih osumnjičenih, počinio više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava te na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Ostaje li Brkić bez imuniteta?

Milijana Brkića, potpredsjednika Sabora, kao i svakog drugog zastupnika štiti zastupnički imunitet. U slučaju podnošenja kaznene prijave ne dolazi do skidanja imuniteta. DORH kaznenu prijavu može odbaciti ili pokrenuti kazneni postupak.

Odobrenje od Sabora, odnosno skidanje imuniteta treba se, sukladno saborskom poslovniku, tražiti ukoliko se steknu uvjeti za određivanje pritvora ili za pokretanje kaznenog postupka, tj nastavka vođenja kaznenog postupka. 

Tužitelj zahtjev za skidanje imuniteta dostavlja predsjedniku Sabora, koji zahtjev psolijeđuje Mandatno-imunitetnom povjerenstvu. MIP nakon toga u roku od tri dana mora odlučiti o skidanju imuniteta.

 

Osnovanost sumnje u ova kaznena djela, koja se progone po službenoj dužnosti, proistječe iz dokaznih radnji pretraga pokretnih stvari koje su provedene temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku, a koje su obavljene u sklopu višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je ranije provedeno u koordinaciji sa USKOK-om', stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Milijan Brkić ispitan u DORH-u Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

37-godišnjak je Franjo Varga, informatičar kojeg su ostali osumnjičeni prema kaznenoj prijavi, poticali i pomagali mu da počini više kaznenih djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka kao i zlouporabu naprava. Varga je na taj način neovlašteno pristupao sadržajima korisničkih računa oštećenih osoba da bi potom te sadržaje učinio dostupnima drugim osumnjičenima.

Dakle, za Curića i braću Brkić, Milijana, potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a i njegovog brata Jozu, poduzetnika, te vozača Blaža Curića 'provaljivao' je u mailove trećih osoba i informacije prosljeđivao ovoj trojici. Mediji su već spominjali kako je među ostalim provaljeno u računalo bivše supruga Milijana Brkića, Karmen.

Brkićev odvjetnik za tportal: Kakav je to fušeraj?

'Meni su upravo javili da je policija dala takvo priopćenje. Ja ne znam sadržaj spisa. Izgleda je to baš nekako naglo, žurno', kazao je Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića za tportal.

Kaže da je riječ o fazi postupka koja se provodi u tišini. 'Ono što odskače od normalne prakse, je to da je po svim medijima informacija da će se to dogoditi. Digla se frka, pa prvi radni dan naglo podnode kaznenu prijavu. Što su to oni saznali, a što nisu znali prije? Koliko znamo iz medija, oni su se branili šutnjom', kaže Farčić.

'To znači da oni u toj krim obradi nisu saznali ništa novo, ali su za razliku od prije, podnijeli kaznenu prijavu. Kakav je to fušeraj?!', pita se.