izmjene zakona

MUP traži strože kazne za huligane: Za sudjelovanje u tučnjavi do 25 tisuća kuna i 60 dana zatvora

16.10.2019 u 10:02

Bionic
Reading

Ministarstvo unutarnjih poslova na e-savjetovanju je u ponedjeljak objavilo izmjene Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, prema kojima bi oni koji izazivaju nerede trebali biti strože sankcionirani

Izmjene zakona predlažu da navijači na sportska borilišta neće moći ulaziti s 'odjevnim predmetima čija namjena, pored osnovne, služi i za prikrivanje identiteta'. Podsjetimo, do sada je zakon propisivao zabranu prikrivanja lica, to ostaje u njemu i dalje, što se kažnjavalo od dvije do 15 tisuća kuna.

Prođu li izmjene zakona kako su predložene prekršajem će se u buduće smatrati i 'pozivanje, poticanje i sudjelovanje u tučnjavi ili napadu na druge gledatelje, redare, službene osobe, sportaše i druge osobe' kao i oštećenje ili uništavanje dijelova sportskog objekta, prijevoznih sredstava i druge imovine. Kazna za to je od 5 do 25 tisuća kuna ili zatvor od 30 do 60 dana.

Novost u zakonu je i postupanje prema navijačima kojima je izrečena zaštitna mjera , a zatekne ih li se na utakmicama ili u prostoru sportskog objekta ili uoči video nadzorom prema njima će se postupati po Kaznenom zakonu, a ne kao do sada kada ih se odvodilo prekršajnom sucu.

  • +3
Neredi na sportskim natjecanjima Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Izmjene zakona predviđaju ne samo navijače već i organizatore, Predviđa se da organizatori koji na zahtjev policije ne ograniče broj ulaznica u prodaju novčano će se kazniti između 10 i 50 tisuća kuna ako je organizator fizička, odnosno od 50 do 250 tisuća kuna ako je pravna osoba, a iste kazne predviđene su i ako organizator nema redarsku službu i(li) dovoljan broj redara.

Novitet je i da će se izbjegavanje alkotestiranja ili testiranja na drogu kažnjavati s do 15.000 kuna ili 30 dana zatvora, s koliko se već i kažnjava pokušaj ulaska u sportski objekt pod utjecajem alkohola u količini većoj od 0,5 promila.