ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv Mladog Jastreba

Bionic
Reading

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je Branko Borković (52) počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja te će protiv njega biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Ivanić Gradu

Potvrđeno je to iz Ministarstva unutarnjih poslova RH, u čijem se priopćenju navodi kako su službenici PU zagrebačke, temeljem zahtjeva ivanićgradskog tužiteljstva iz travnja ove godine, provodili obradu zbog obavijesti o uginuću više konja na Borkovićevom imanju, piše Slobodna Dalmacija.

Potom je policija, vezano za događaj od 19. svibanja kada su tri psa napala i (iz)grizla konja na spomenutom imanju, a video snimka tog događaja je objavljena na internetskoj stranici YouTube, nastavila istraživanje u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Ivaniću, veterinarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede i Veterinarskim uredom Zagreb, koji je obavio nadzor iz svoje nadležnosti.

Sve je to, kako smo i naveli, rezultiralo utvrđivanjem odgovornosti 52-godišnjaka. Za kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja u zakonu su predviđene slijedeće sankcije:


'Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine'. Za počinjenje (ne)djela iz koristoljublja zaprijećena je 'robija' do dvije godine.

U trećem stavku, pak, stoji: 'Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci'.
U četvrtom je stavku navedeno kako će zlostavljana životinja biti oduzeta od vlasnika.