ZABRANA ILI DOZVOLA

Policija neće zabraniti 'anti gay' prosvjed

12.06.2009 u 10:49

Bionic
Reading

Unatoč žestokim reakcijama nevladinih udruga na najavu održavanja 'Prosvjeda protiv nemorala', tzv. anti gay prosvjeda u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) i Hrvatskih nacionalista, taj će se skup ipak legalno održati na Trgu bana Jelačića u 15 sati, usporedo sa Zagreb Prideom

ZAGREB - 'Nismo utvrdili bilo kakve elemente da se ide sa zabranom održavanja skupa', rekla je za tportal Aleksandra Ljuba, glasnogovornica zagrebačke policije. Na pitanje koliko će policajaca sutra osiguravati centar grada, Ljuba odgovara da će na ulicama biti 'dovoljan broj policijskih službenika', koji će sukladno svojim ovlastima poduzimati sve zakonom propisane mjere i neće tolerirati bilo kakva protupravna ponašanja.

Program Zagreb Pridea

Zagreb Pride počinje u subotu u 15 sati na Trgu maršala Tita, aruta Masarykova - Preradovićeva- Cvjetni trg - Margaretska - Ilica - Trg bana Jelačića - Praška završava na Zrinjevcu, gdje će u 16.30 biti održan pozdravnigovor. Zabavno-glazbeni program vodit će Mima Simić, a tulum se nastavlja nastupima Stampeda, gay klape Qlapa, aktivističkog zbora LeZbor. Na afteru u skvotuMedika od 20 sati nastupaju Chicks on Speed (DJ set), ErikUrsich i Kadet.

Glasnogovornica je, dakle, opovrgnula navode nekih medija da će policija zabraniti 'anti gay' prosvjed na temelju ocjena nevladinih udruga da je riječ o okupljanju koje otvoreno iskazuje govor mržnje i zagovara netrpeljivost, čime su ispunjeni svi zakonski kriteriji da se takav prosvjed ne održi.

Krunoslav Borovec, načelnik Ureda ravnatelja policije, rekao je da se odluka u ovakvim slučajevima uvijek donosi 24 sata uoči najavljenog okupljanja. To bi značilo da ako do zabrane ipak dođe, to će biti u posljednji trenutak, uz političku naredbu.

'Policija je naš prosvjed odobrila još 2. lipnja i on neće biti zabranjen. U stalnom smo kontaktu s policijom i nema nikakvih problema. Oni koji pokušavaju postići zabranu ne poštuju ni Ustav niti zakone te misle da mogu i dalje nametati svoje vrijednosti. Mediji koji drukčije tvrde dezinformiraju javnost pa razmišljamo i da protiv njih dignemo tužbu', rekao je Josip Miljak, predsjednik HČSP-a, koji očekuje da bi se na anti gay prosvjedu moglo okupiti 'nekoliko stotina, od 200 do 300 ljudi'.

Udruga Hrvatski nacionalisti u pozivu na prosvjed putem Interneta pozvala je 'sve nacionaliste, domoljube, ustaše, fašiste, nacional-socijaliste, skinheadse i ostale koji imaju hrabrosti' da se ujedine protiv homoseksualaca i 'svi zajedno uklone tu pošast'.

Poziv policiji da spriječi održavanje anti gay prosvjeda uputili su i SDP-ovi saborski zastupnici Šime Lučin i Mirela Holy, koji smatraju da taj skup potiče na nasilje i odašilje govor mržnje. Uz Mirelu Holy, dolazak na sutrašnji Zagreb Pride najavile su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik i saborska zastupnica HNS-a Vesna Pusić

Zagreb Pride godišnji je prosvjedni marš lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i ostalih spolnih i rodnih manjina, koji se od 2002. godine održava tijekom lipnja ili srpnja. Riječ je o jedinom Prideu u Hrvatskoj te, uz Ljubljanu, i jedinom u regiji, kojemu se redovito priključuje dio aktivista iz susjednih zemalja, u kojima zbog društvene klime takvo nešto nije moguće organizirati.