'30 MARAKA KILOGRAM'

Policija napala krijumčare 'domaćeg' duhana u BiH i Hrvatskoj

14.10.2015 u 12:40

Bionic
Reading

U više gradova na području Bosne i Hercegovine u srijedu je provedena akcija čiji je cilj presjecanje lanca krijumčarenja duhana na tržište BiH i Hrvatske, potvdilo je Tužiteljstvo BiH, po čijem se nalogu i provodi ova operacija

U akciju, koja se provodi pod kodnim nazivom 'List', uključeni su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetskih te policije distrikta Brčko. Pretražen je veći broj objekata na području Tuzlanske županije, Bijeljine, Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Traga se za osumnjčenicima uključenim u organizirani kriminal, krijumčarenje i neovlašteni promet duhanskih proizvoda.

Tužiteljstvo BiH je tijekom dosadašnje istrage prikupilo dokaze kako je organizirana kriminalna skupina od ožujka do listopada ove godine prokrijumčarila više tona rezanog duhana na što nisu plaćeni porez ni trošarine.

Duhan je prodavan na više lokacija diljem BiH čime je njen proračun oštećen za iznos od oko 1,2 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 tisuća eura).

Prikupljeni su i dokazi da su osumnjičeni pribavili alat i opremu za rezanje i pakiranje duhana te vršili njegov prijevoz, krijumčarenje i prodaju na više lokacija diljem Bosne i Hercegovine, kao i na području Hrvatske.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je u ovom predmetu ostvarena značajna suradnja s hrvatskim pravosuđem i policijom.

Prema prikupljenim dokazima izvršeno je krijumčarenje i preprodaja najmanje 15 tona rezanog duhana, čime su počinitelji pribavili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

Ilegalna trgovina duhanom u BiH sve je raširenija pa tvornice duhanskih proizvoda u toj zemlji iz godine u godinu bilježe sve manji otkup duhana.

Lokalni mediji prenose kako, primjerice, gotovo polovica duhana koji se proizvede na teritoriju Republike Srpske završi na crnom tržištu, gdje ga ilegalni kupci režu i preprodaju.

Redovita otkupna cijena kilograma sirovog duhana pri otkupu u BiH je oko 3 KM (1,5 eura), dok on osušen i izrezan na ilegalnom tržištu doseže cijenu od čak 30 KM (15 eura).

Brojni kupci odlučuju se na pribavljanje takvog duhana jer je on još uvijek znato jeftiniji od gotovih duhanskih proizvoda u maloprodaji.