AKCIJA U ISTRI

Policija nadzire promet kod škola

02.09.2010 u 13:49

Bionic
Reading

S ciljem zaštite djece u prometu i sprečavanja ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji prvi put sudjeluju samostalno u prometu, djelatnici PU Istarske provodit će od ponedjeljka do kraja rujna akciju Poštujte naše znakove

Policija još jednom poziva vozače da u blizini škola voze s pojačanim oprezom te minimalnom brzinom da se izbjegnu tragedije, jer, kažu, djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu, a roditelje moli da prilikom vožnje djece u školu vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu te da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.

Naime, ove školske godine u 48 istarskih škola, odnosno u devedeset prvih razreda, krenut će 1.706 mališana. Dosadašnja iskustva pokazala su da su djeca jedna od najugroženijih kategorija, a trenutak neopreznosti za najmlađe često ima kobne posljedice.

Prema podacima PU Istarske, u prošloj godini stradalo je 136 djece do 16 godina, od kojih je jedno dijete smrtno stradalo. Trinaestero djece zadobilo je teže, a 122 djeteta lakše tjelesne ozljede. Kao pješaci, stradalo ih je 27, među kojima je jedno dijete smrtno stradalo, tri su djeteta zadobila teže tjelesne ozljede, a 23 djece lakše tjelesne ozljede.

Stoga će se tijekom rujna, u suradnji s ravnateljima, pedagozima i učiteljima, organizirati dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola, s ciljem da ih se upozna s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Također, djelatnici policije prisustvovat će prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, budući da njihova djeca najčešće oponašaju njih same.

Svakodnevno tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policija će pojačano djelovati na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola da dolazak i odlazak iz škole djeci bude što sigurniji, najavljeno je u PU Istarskoj.
Osim preventivnih aktivnosti, policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, propisno parkiranje i propuštanje pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima.