RITAM ZLOČINA U ZAGREBU

Policija lani zabilježila 794 razbojništva

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2011 15:59
  • Objavljeno 17.02.2011 u 12:47
Provalnik razbojnik pljačkaš

Provalnik razbojnik pljačkaš

Izvor: Corbis / Autor: Bridge

U Zagrebu je lani policija zabilježila 794 razbojništva, što je neznatno više nego 2009, kada ih je bilo 10 manje, a najčešća meta razbojnika su trgovine, predmeti ili ljudi na ulici te kladionice, izvijestila je danas zagrebačka policija

Od toga broja policija je razriješila 327 razbojništava te utvrdila da su ih počinile 123 osobe.

Razbojništvom se, prema zakonu, smatraju sva djela počinjena uz uporabu sile kojima se otuđuje neka vrijednost, a najčešće se to čini uz prijetnju pištoljem.

Načelnik odjela općeg kriminaliteta u PUZ-u Krešimir Antolić ističe kako su počinitelji najčešće ovisnici o opijatima kojima je to jedini izvor prihoda ili pak osobe motivirane vlastitim ekonomskim prilikama, a kako su najčešće maskirani, razbojništva spadaju među teško dokaziva kaznena djela.

'Od građana ne očekujemo da se bace na počinitelja i na bilo koji način dovode u pitanje svoju sigurnost i život, već da nam što detaljnijim opisom razbojnika i njegova ponašanja ukažu na detalje koji su ponekad presudni u njihovu otkrivanju', kazao je Antolić.

PUZ je otisnuo i posebni letak s uputama građanima kako postupiti u slučaju da su akteri ili svjedoci razbojništva, koji će biti dostupan na javnim mjestima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi