KAOS U UKRAJINI

Policija juriša na bolnice i hapsi ranjenike!

19.02.2014 u 15:51

  • +24

Krvavi obračun prosvjednika i policije u Kijevu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stringer

Bionic
Reading

Najmanje 26 ljudi ubijeno je u sukobima između prosvjednika i policije u Kijevu, uključujući devet policajaca ubijenih u pucnjavi, nakon što je policija u utorak počela 'protuteroristčku operaciju' na kijevskom Trgu nezavisnosti. Hospitalizirana su 263 prosvjednika i 342 policajaca, mnogi s ranama od vatrenog oružja. U srijedu ujutro prosvjednici su se počeli iznova okupljati. Istovremeno, u smjeru Kijeva krenula su oklopna vozila, javljaju agencije. EU prijeti sankcijama, a Moskva svojim utjecajem

Nakon nekoliko sati sukoba policija je osvojila gotovo cijeli Trg nezavisnosti (Maidan), koji je tri mjeseca bio središte prosvjeda. Prosvjednici su se u srijedu ujutro ponovno počeli okupljati. Naoružali su se molotovljevim koktelima, prave barikade i oklope. Očekuju se novi krvavi sukobi s policijom koja je krenula prema kijevskim bolnicama kako bi uhitila ranjene prosvjednike. Liječnici nastoje što više prosvjednika poslati u bolnice van Kijeva kako bi spriječili njihovo uhićenje. Oko 40 slučajeva sinoćnjeg nasilja se istražuje, potvrdilo je ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Reuters javlja kako su prosvjednici zablokirali granični prijelaz Korczowa s Poljskom. Navodno ih je oko 300 i nalaze se na teroritoriju Ukrajine. Poljske vlasti vjeruju da se radi o oporbenjacima iako ta informacija još nije potvrđena.

Agencije javljaju kako su prema Kijevu krenula oklopna vozila. Strani mediji pišu kako je Ukrajina na rubu krvavog građanskog rata!

Predsjednik Janukovič želi novi sastanak s predstavnicima oporbe. Vitalij Kličko je kazao kako je opozicija voljna sastati se s njim, javlja Bild za koji Kličko inače piše kolumnu.

Janukovič se tijekom noći telefonski čuo s ruskim predsjednikom Putinom. Rusija je uputila zloslutne riječi upozorenja ukrajinskoj oporbi, pozvala ih da 'zaustave krvoproliće' u Kijevu prijeteći da će u protivnom Moskva iskoristiti utjecaj da okonča nasilje u Ukrajini.

Poljski predsjednik Donald Tusk izjavio je kako će pritisnuti EU da nametne sankcije ukrajinskoj vladi. Francuska i Njemačka su poručile kako neće sjediti prekriženih ruku, javlja Reuters. Predstavnici EU-a sutra u popodnevnim satima hitno će se sastati i raspraviti o situaciji u Ukrajini.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da ukrajinske vlasti moraju odgovarati za nasilje u Kijevu.

Janukovič je proglasio dan žalosti u Ukrajini.

Reuters javlja kako je Europska investicijska banka (EIB) zamrznula svoje aktivnosti u Ukrajini zbog nasilja u zemlji.

Kaos u Ukrajini



Ubijen novinar u središtu Kijeva, raste broj poginulih

Novinara ukrajinskog dnevnika Vesti ubile su u noći na srijedu maskirane osobe u središtu Kijeva, blizu Trga neovisnosti na kojemu se odvijaju neredi neviđenih razmjera, objavio je njegov poslodavac dok ukupni broj poginulih u sukobima i dalje raste.

Vjačeslav Veremij odlazio je s posla kući taksijem kad su nepoznate osobe bacile molotovljeve koktele na vozilo, zaustavljeno vatrom, izvukle ga iz vozila i krenule ga tući, objavio je besplatni dnevnik na internetskoj stranici.

'Ranjen je mecima u predjelu trbuha' te je preminuo u bolnici nakon višesatne operacije, dodaje dnevnik na ruskom jeziku blizak ukrajinskoj vlasti. Vesti su navele da je njihov novinar već ozlijeđen krajem siječnja u sukobima policije i prosvjednika u Ulici Gruševski. Tada je djelomično izgubio vid.

26 osoba poginulo je u žestokim sukobima koji su izbili u Kijevu između prosvjednika i policajaca, priopćilo je u srijedu ujutro ministarstvo zdravstva. Očekuje se da će konačna brojka biti i veća. Hospitalizirana su 263 prosvjednika i 342 policajaca, mnogi s ranama od vatrenog oružja, dodalo je Ministarstvo. Među ozlijeđenima navodno ima i djece.

Ukrajinski predsjednik pozvao oporbu da se odvoji od radikala

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič pozvao je u srijedu vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima 'drukčije razgovarati', javio je Reuters.

Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe kazao da su 'prešli crtu' kada su svoje pristaše pozvali da donese oružje na demonstracije na središnjem trgu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu. Predsjednik je te ljude nazvao 'kriminalcima', rekavši da će se s pravdom suočiti na sudu.

Opozicijski vođa Vitalij Kličko ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je rekao da je napustio sastanak u utorak navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen.

Američki potpredsjednik Joe Biden pozvao je Janukoviča da smiri situaciju u Ukrajini. Umjesto toga, prema posljednjim inforamcijama, viđena su oklopna vozila kako kreću prema Kijevu. A ukrajinske vlasti su za jučerašnji najkrvaviji sukob od stjecanja neovisnosti okkrivile prosvjednike.

Nasilje u Ukrajini