PROBUĐENA SAVJEST

Policija istražuje tko je pred crkvom ostavio vrijedne ikone

29.12.2010 u 14:41

Bionic
Reading

Zadarska policija provodi istragu i potrebne provjere kako bi se utvrdilo podrijetlo ikona koje je ispred pravoslavne crkve sv. Ilije u Zadru pronašao paroh Petar Jovanović, izvijestila je zadarska Policijska uprava

Tri vrijedne ikone, različitih dimenzija, pronašao je jučer ujutro, kada je došao otvoriti crkvu, paroh Petar Jovanović, a preuzela ih je zadarska policija. Po prvim procjenama zadarskih konzervatora, ikone potječu iz 18. stoljeća.

Riječ je o uljima na platnu s likom Isusa Krista, likom Presvete Bogorodice s Isusom u naručju i s likom sv. Vasilija Ostroškog.
Paroh Petar Jovanović rekao je kako se još ne zna odakle su ikone.

"Hvala Bogu, ali i onome tko ih je ostavio. Pretpostavljam da ih nije mogao dobro unovčiti, a vjerojatno mu je u ove blagdanske dane proradila savjest", dodao je.

"Inače, ovo se već događalo", rekao je paroh Petar Jovanović i dodao kako je prije nekoliko godina na istome mjestu, pred vratima crkve, u vreći pronašao 36 ikona za koje je utvrđeno da potječu iz crkve u Žegaru, u blizini Obrovca. "I te je ikone ostavila nepoznata osoba", istaknuo je paroh Petar Jovanović.