SAM SEBE PRIJAVIO

Policija istražuje, Baldasar šuti

11.09.2014 u 12:52

Bionic
Reading

Policijski istražitelji hitro su reagirali na prijavu koju im je podnio gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i u srijedu poslijepodne pojavili su se u sjedištu gradske vlasti kako bi ispitali slučaj predaje Turističke palače na Rivi na 30-godišnje 'plodouživanje' privatnoj tvrtki

Početak istrage službeno nije potvrđen u policiji, kao ni u Državnom odvjetništvu, a u Baldasarovu uredu odlučili su da do daljnjega neće komentirati ništa vezano uz prvi veći projekt u mandatu ovog gradonačelnika. Baldasar je, kako je tportal pisao u srijedu, osobno potpisao predstavku kojom od policije i DORH-a traži hitno provođenje istražnih radnji, iznerviran jer ga oporba i mediji prozivaju zbog navodnog pogodovanja i nanošenja štete gradskom proračunu.

Za Turističku palaču, derutni montažni objekt na samoj Rivi, Baldasarova vlast raspisala je javni natječaj tražeći privatnog partnera koji će uložiti oko milijun kuna u obnovu, a potom idućih trideset godina ubirati najam od dvadesetak poslovnih prostora i u gradski proračun uplaćivati mjesečnu rentu. Sedmeročlana komisija ovoga tjedna odabrala je tvrtku Valleus, iza koje stoji gradonačelnikov čovjek od povjerenja Stipe Mađor - on je radio plakate za Baldasarovu kampanju, a kasnije je postavljen u Nadzorni odbor gradske tvrtke Stanouprava

'Valleus' je ponudio mjesečni najam od 28,5 tisuća eura, ali i deset posto od buduće dobiti, dok je jedna od tvrtki eliminiranih iz formalnih razloga - F-Tours ugostitelja Gorana Kačunića - nudila 37 tisuća eura.
Splitska oporba otpočetka je bila vrlo skeptična prema modelu 'plodouživanja', jedne od varijanti javno-privatnog partnerstva te je tražila da Grad Split investira u obnovu Turističke palače i sam ubire buduću dobit. Nakon objave rezultata javnog natječaja, podigla se velika bura zbog sumnje u pogodovanje, a Baldasar se branio tvrdnjom da Split nema novca za ovakve projekte te da nije imao pojma o tome da je Mađor uopće sudjelovao na natječaju.

Hitra reakcija policijskih istražitelja vjerojatno će mu ići na ruku, jer bi se rezultati njihove istrage trebali obznaniti do 30. rujna, kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati upravo oko Turističke palače. Baldasarov prvi veći komunalni projekt ovisit će o dobrohotnosti gradskih vijećnika i odnosu političkih snaga u Vijeću.