SAVJETI RODITELJIMA

Identificiran muškarac koji je ispred škole nudio djeci prijevoz. Jeste li ga vidjeli?

08.12.2023 u 20:03

Bionic
Reading

Istarska policija identificirala je muškarca koji je jučer školarcima u Trvižu kod Pazina nudio prijevoz, javlja HRT, dodajući da je riječ je o stranom državljaninu za kojim se još traga pa policija moli građane da prijave muškarca o kojem se piše na društvenim mrežama

I policija i škola pozivaju roditelje i učenike na oprez.

Voditelj područne škole u Trvižu prvi je obavijestio ravnatelja u Pazinu o događaju, odnosno osobi sumnjivog ponašanja.

'Čovjeka s bradom i kapom koji se obratio djeci kao da je Uber i da nema autobusa. Pitao je vozača autobusa za smjer trgovine pa je kratko išao za autobusom, da li namjerno ili ne, i nakon toga doticaja s učenicima i školom nije bilo', rekao je Ivan Štefanić, ravnatelj OŠ Vladimir Nazor, izvještava Dnevnik HRT-a.

Policija je zaprimila obavijest da je jučer nepoznati muškarac iz osobnog automobila pristupio djeci kod škole u okolici Pazina te ih je pozvao da pođu s njim. Policija utvrđuje sve okolnosti događaja i poziva građane ako primijete muškarca, čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju na broj 192 kako bi se s njim mogao obaviti razgovor na navedene okolnosti.

Ujedno, policija je pohvalila djecu sudionike na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja. Također je pozvala roditelje da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima odlaze bez znanja roditelja.

Izdvojili su nekoliko savjeta roditeljima:

  • Uputite svoju djecu da kritički promišljaju o ponašanju drugih osoba koje ih traže da nešto učine ili ne učine, ponekad se može raditi o lošim namjerama.
  • Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.
  • Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi glasno pozvati pomoć.
  • Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.

Savjeti koje policijski službenici daju djeci:

  • Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.
  • Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.
  • Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.
  • Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.
  • Nikad nemoj ući u vozilo ili otići s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.
  • Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.