NOVI ZELAND POD POLICIJSKOM OPSADOM

Policija evakuirala dio grada stotinama kilometara udaljenog od napada, svi letovi otkazani

15.03.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Policija je proširila istragu nakon nezapamćenog pokolja 49 ljudi u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu. U gradu Dunedinu, udaljenom 300-tinjak kilometara, policija je evakuirala nekoliko kuća

Novozelandska policija potvrdila je kako je riječ o akciji koja je od posebnog interesa i koja je povezana s napadom u Christchurchu.

Naime, policija je upala na adresu na kojoj je bilo prijavljeno vozilo jednog od napadača, a zbog sigurnosti evakuirali su susjedstvo.

U međuvremenu je novozelandska aviokompanija Air New Zealand otkazala sve letove iz Christchurcha zakazane za petak iz sigurnosnih razloga.

Na Novom Zelandu proglašeno je stanje povišene sigurnosne pripravnosti.

Nakon napada uhićene su četiri osobe, no kasnije je jedna puštena jer nije dokazano da je imala veze s napadom. Riječ je o osobama koje nisu bile na policijskim popisima praćenih osoba.

  • +4
Christchurch - teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Jedan od njih, u svojim dvadesetim godinama, već je optužen za ubojstvo i u subotu će se pojaviti na sudu. Za drugog je poznato da je australski državljanin. On se navodno inspirirao četničkim pjesmama koje je puštao u vozilu kojim je upravljao dok se vozio prema mjestu zločina.

Šef novozelandske policije Mike Bush rekao je da je 41 osoba ubijena u džamiji Al Noor u Aveniji Deans, sedam u džamiji Linwood, a jedna je osoba preminula u bolnici u Christchurchu.