MUČNA NOĆ U BIH

Policija deblokirala promet kod Zenice i Sarajeva, branitelji se zasada povukli

01.03.2018 u 08:12

Bionic
Reading

U srijedu je blokirano bilo više prometnica i željezničkih linija u Bosni i Hercegovini, među kojima je prometnice koja vodi prema graničnome prijelazu Bijača Nova sela, između Hrvatske i BiH, u mjestu Ljubuškom, zbog neisplate naknada svim razvojačenim braniteljima

Jutros oko šest sati specijalci Federalne uprave policije deblokirali su promet na petlji u Vogošći kod Sarajeva, te magistralni put M-17 kod Zenice, potvrđeno je za N1.

Tako je okončana blokada puta, koju su organizirali bivši branitelji i koja je traja od jučer od 12 sati. Na ostalim mjestima blokade policija nije intervenirala. 

Policija, prema prvim podacima nije upotrijebila silu, već je bivšim braniteljima rečeno, nakon što su pred njih došle brojne policijske snage, da su svi putni pravci u Federaciji BiH već deblokirani, a samo je još ta jedna, njihova blokada ostala. Nakon toga su se nezadovoljni bivši branitelji povukli s prometnica.   

Informaciju o deblokadi petlje u Vogošći za BHRT je potvrdio zapovjednik Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Mevludin Halilović. 

'Došli smo do određenih informacija i izanalizirat ćemo ih, uskoro ćemo izaći s njima', otkrio je ministar.

N1 doznaje i da su branitelji prilikom povlačenja s mjesta gdje su blokirali promet u Zenici govorili da će provjeriti je li istina to što im je govorila policija, da su se svi drugi branitelji povukli, te ako se pokaže da nije, vratit će se i ponovo blokirati promet, ili će se zaputiti prema Sarajevu. 

Pripadnici udruge 'Zaboravljeni branitelji' organizirali su srijedu blokade više prometnica i željezničkih linija u Bosni i Hercegovini, među kojima je blokada prometnice koja vodi prema graničnome prijelazu Bijača Nova sela, između Hrvatske i BiH, u mjestu Ljubuškom, tražeći isplatu naknada svim razvojačenim braniteljima.

Predsjednik ove udruge Vlado Marušić istaknuo je kako je razlog prosvjeda to što vlasti Federacije BiH nisu ispunile obećanje i zakazale sjednicu parlamenta na kojemu bi se riješili problemi razvojačenih branitelja. Ranije je najavljeno da će se u Parlamentu Federacije BiH donijeti Zakon o razvojačenim braniteljima kojim bi se uveo braniteljski dodatak te riješio njihov status.