REPUBLIKA SRPSKA

Policajci pomagali osumnjičenima za ratne zločine

24.03.2009 u 12:26

Bionic
Reading

Četvorica visokih policijskih službenika iz Republike Srpske i još jedan civil osumnjičeni su za zloporabe oko izdavanja osobnih iskaznica što se povezuje s mrežom potpore osumnjičenima za ratne zločine pri međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, priopćili su u utorak iz Tužiteljstva BiH.

Trojica su uhićena u utorak ujutro u akciji državne policijske agencije SIPA-e, dok su dvojica pozvana dati iskaz u Tužiteljstvo BiH.

"Akcija je posebno usmjerena na istragu protiv osoba koja se sumnjiče za pružanje pomoći osobama koje su optužene kod Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju", navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

U akciji koja je počela oko pet sati, po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, istodobno su uhićene tri osumnjičene osobe i izvršen pretres nekoliko privatnih i službenih objekata.

Dvojica uhićenih rade na vodećim mjestima u Centru javne sigurnosti Bijeljina kao policijski službenici, dok treća uhićena osoba nije policijski službenik. Još dvojica visokih policijskih službenika, od kojih jedan radi u središtu MUP-a Republike Srpske u Banjoj Luci a jedan je policijski službenik iz Centra javne sigurnosti Bijeljina, pozvani su u Tužiteljstvo BiH na saslušanje u svojstvu osumnjičenih ali nisu uhićeni.

Kako su pojasnili iz Posebnoga podjela Tužiteljstva BiH za organizirani kriminal i korupciju, policijski službenici i njihovi pomagači se sumnjiče za zloporabu bosanskohercegovačkog sustava za izdavanje osobnih iskaznica u nekoliko gradova BiH, udruživanje u zločinačku organizaciju, pomoć osobi optuženoj u ICTY-u, krivotvorenje isprava te zloporabu službenog položaja ili ovlasti.

Istraga se nastavlja.