MRSIĆ I ŠIMUNIĆ U RADIO RINGU

Polemički okršaj o zamrzavanju zametaka

12.10.2009 u 17:05

Bionic
Reading

Treba li zamrzavati jajne stanice ili zametke? - pitanje je koje je posljednjih mjeseci u Hrvatskoj izazvalo brojne polemike, a o kojem će u četvrtak u 10.45 u 'Radio ringu' popularne Stojedinice svoja stručna mišljenja suprotstaviti dvojica liječnika: SDP-ovac Mirando Mrsić, voditelj Jedinice za transplantaciju koštane srži u KBC-u Rebro i Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju. Polemički okršaj uživo pratite na tportalu

U kontekstu polemika oko novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji zabranjuje zamrzavanje zametaka i ograničava zamrzavanja najviše triju jajnih stanica, dr. Mirando Mrsić smatra da će zbog zabrane zamrzavanja zametaka žene biti izložene riziku hormonalne stimulacije.

Mirando Mrsić

'Zamrzavanje zametaka uobičajena je praksa velikih medicinskih centara u EU, a Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi u kojoj će to biti nemoguće', ustvrdio je Mrsić.
Iako je prethodno dijelio Mrsićevo mišljenje, prof. dr. Velimir Šimunić sa Zavoda reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, predomislio se i podržao ministra zdravstva Darka Milinovića, velikog borca protiv zamrzavanja zametaka.

Zanimljivo je da je dr. Šimunić je prije 26 godina predvodio ekipu koja je Petrovu i Hrvatsku proslavila kao osmu zemlju na svijetu u kojoj je rođena beba iz epruvete.

Velimir Šimunić

Šimunić je, primjerice, u lipnju zagovarao da se dopusti zamrzavanje zametaka, jer medicinski potpomognuta oplodnja pažljivije čuva zametke i od nesavršene prirode. No nakon sastanka s ginekologa s Milinovićem na Brijunima, gdje im je navodno obećano milijun kuna za novu opremu i razvoj, Šimunić i još nekolicina stručnjaka promijenili su mišljenje. Struka se složila s Milinovićem da zamrzavanje jajnih stanica nije manje uspješno od zamrzavanja zametaka te obećala uložiti napor u razvijanje prihvatljivije metode umjetne oplodnje.

'Jedan od argumenata zašto se zakonodavac odlučio za opciju zamrzavanja jajnih stanica jest i činjenica da u našim spremnicima postoji više od 11.000 zametaka, od kojih ih je više od 50 posto u spremnicima dulje od pet godina. Sa sumnjom gledamo hoće li bračni parovi doći po te zametke. To nije samo naš problem, primjerice, Australija ima više od 120 tisuća zametaka, a procjenjuje se da ih u svijetu ima više od tri milijuna. No zadovoljni smo onim dijelom da se parovima olakša postupak. Kao i time da mora biti kontrole, da se moraju uvesti ISO standardi, licencije, središnji registar. Sve su to pretpostavke za korektno izvođenje i uspješnost IVF-a. Struka je postigla najviše što je mogla u danoj situaciji', istaknuo je dr. Šimunić.

Zanimljivo je da je u međuvremenu dr. Šimunić s još sedmero liječnika zagrebačke Petrove bolnice potpisao i Ustavnom sudu poslao stav da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice i zbog toga se našao na udaru kritike liberalnih slojeva društva koji su njega i njegove kolege prozvali da time žele ženama ukinuti pravo na pobačaj.