MRSIĆ I ŠIMUNIĆ U RADIO RINGU

Polemički okršaj o zamrzavanju zametaka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.10.2009 09:37
  • Objavljeno 12.10.2009 u 17:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Treba li zamrzavati jajne stanice ili zametke? - pitanje je koje je posljednjih mjeseci u Hrvatskoj izazvalo brojne polemike, a o kojem će u četvrtak u 10.45 u 'Radio ringu' popularne Stojedinice svoja stručna mišljenja suprotstaviti dvojica liječnika: SDP-ovac Mirando Mrsić, voditelj Jedinice za transplantaciju koštane srži u KBC-u Rebro i Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju. Polemički okršaj uživo pratite na tportalu

U kontekstu polemika oko novog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji koji zabranjuje zamrzavanje zametaka i ograničava zamrzavanja najviše triju jajnih stanica, dr. Mirando Mrsić smatra da će zbog zabrane zamrzavanja zametaka žene biti izložene riziku hormonalne stimulacije.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Mirando Mrsić

'Zamrzavanje zametaka uobičajena je praksa velikih medicinskih centara u EU, a Hrvatska će biti jedina zemlja u Europi u kojoj će to biti nemoguće', ustvrdio je Mrsić.
Iako je prethodno dijelio Mrsićevo mišljenje, prof. dr. Velimir Šimunić sa Zavoda reprodukciju u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj, predomislio se i podržao ministra zdravstva Darka Milinovića, velikog borca protiv zamrzavanja zametaka.

Zanimljivo je da je dr. Šimunić je prije 26 godina predvodio ekipu koja je Petrovu i Hrvatsku proslavila kao osmu zemlju na svijetu u kojoj je rođena beba iz epruvete.

Cropix

Cropix

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marin Tironi

Velimir Šimunić

Šimunić je, primjerice, u lipnju zagovarao da se dopusti zamrzavanje zametaka, jer medicinski potpomognuta oplodnja pažljivije čuva zametke i od nesavršene prirode. No nakon sastanka s ginekologa s Milinovićem na Brijunima, gdje im je navodno obećano milijun kuna za novu opremu i razvoj, Šimunić i još nekolicina stručnjaka promijenili su mišljenje. Struka se složila s Milinovićem da zamrzavanje jajnih stanica nije manje uspješno od zamrzavanja zametaka te obećala uložiti napor u razvijanje prihvatljivije metode umjetne oplodnje.

'Jedan od argumenata zašto se zakonodavac odlučio za opciju zamrzavanja jajnih stanica jest i činjenica da u našim spremnicima postoji više od 11.000 zametaka, od kojih ih je više od 50 posto u spremnicima dulje od pet godina. Sa sumnjom gledamo hoće li bračni parovi doći po te zametke. To nije samo naš problem, primjerice, Australija ima više od 120 tisuća zametaka, a procjenjuje se da ih u svijetu ima više od tri milijuna. No zadovoljni smo onim dijelom da se parovima olakša postupak. Kao i time da mora biti kontrole, da se moraju uvesti ISO standardi, licencije, središnji registar. Sve su to pretpostavke za korektno izvođenje i uspješnost IVF-a. Struka je postigla najviše što je mogla u danoj situaciji', istaknuo je dr. Šimunić.

Zanimljivo je da je u međuvremenu dr. Šimunić s još sedmero liječnika zagrebačke Petrove bolnice potpisao i Ustavnom sudu poslao stav da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice i zbog toga se našao na udaru kritike liberalnih slojeva društva koji su njega i njegove kolege prozvali da time žele ženama ukinuti pravo na pobačaj.

 

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi