vremenska prognoza

Poledica na cestama širom Hrvatske zbog snijega i kiše, za vikend dolazi pravo proljeće

06.03.2018 u 07:34

Bionic
Reading

U Gorskom kotaru, dijelu Hrvatskog primorja te središnje i sjeverozapadne Hrvatske mjestimice padaju snijeg i kiša koja se smrzava na tlu, a usporeno se vozi na autocesti A1 između čvorova Lučko i Karlovac, čvora Gospić i tunela Sveti Rok, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK)

Također se usporeno vozi na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zaprešić i Jankomir, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između Bregane i Novske, na A4 Goričan-Zagreb, na A6 Rijeka-Zagreb između čvora Bosiljevo 2 i Kikovica te na A11 Jakuševec-Lekenik, izvijestili su jutros iz HAK-a.

U dnevnoj prognozi Državnog meteorološkog zavoda (DHMZ) piše kako će u utorak biti pretežno oblačno uz povremenu kišu, u unutrašnjosti u prvom dijelu dana i snijeg te oborinu na granici snijega i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

Na Jadranu su mogući i obilniji pljuskovi s grmljavinom, osobito u Dalmaciji poslijepodne i navečer. Na kopnu će oborina tijekom drugog dijela dana biti sve rjeđa pojava.

Vjetar u unutrašnjosti uglavnom slab, a na Jadranu će umjereno do jako jugo i južni vjetar postupno slabjeti i okretati na jugozapadni i sjeverozapadni.

Najviša dnevna temperatura na kopnu od 2 do 7, na istoku viša, a na Jadranu većinom od 8 do 14 stupnjeva Celzija.

Za veći dio Hrvatske izdana su žuta upozorenja zbog kiše koja se smrzava pri dodiru s hladnim tlom, zbog čega se stvara poledica na cestama. Iz DHMZ-a upozoravaju građane da pripaze pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama.

Na području Velebitskog kanala puhat će mjestimice jak sjeveroistočni vjetar. Najjači udar vjetra bit će 35-50 čv (65-95 km/h), stoga treba biti pripravan za olujne brzine u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

  • +7
Vremenska prognoza Izvor: DHMZ / Autor: screenshot / tportal

Na području južne Dalmacije puhat će mjestimice jak jugo i jugozapadni vjetar. Najjači udar vjetra iznosit će 35-40 čv (65-75 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Za vikend će u većini Hrvatske biti osjetno toplije, a u nekim područjima temperature će premašiti i 20 stupnjeva Celzija.

U srijedu će biti promjenjivo oblačno, duž Jadrana i u gorju povremeno s malo kiše ili pokojim pljuskom, a krajem dana uz prolazno više oblaka malo kiše može pasti i u središnjim predjelima. Na kopnu sredinom dana moguća su dulja sunčana razdoblja. Vjetar umjeren jugozapadni, duž obale i južni. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 8 do 11 stupnjeva Celzija. Najviša dnevna od 4 do 9 na kopnu, a duž obale i na krajnjem istoku od 10 do 15 °C.

  • +34
Snijeg Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX