CRNE PROGNOZE

Polarni medvjedi mogli bi u potpunosti nestati do kraja stoljeća

22.07.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Polarni medvjedi bit će istrijebljeni do kraja ovog stoljeća ukoliko se ne učini više u borbi protiv klimatskih promjena, predviđa međunarodna studija koju prenosi BBC

Znanstvenici su još ranije upozorili da su neke životinjske populacije već dosegle granicu preživljavanja kako se arktički led smanjuje, a posljednje upozoravajuće znanstveno istraživanje odnosi se na polarne medvjede. Prema najnovijoj studiji objavljenoj u uglednom časopisu Nature Climate Change, topljenje morskog leda vrlo vjerojatno će kritično smanjiti broj polarnih medvjeda.

Modeliranjem upotrebe energije polarnih medvjeda, znanstvenici su nedavno izračunali granice izdržljivosti ovih mesoždera. Prema scenariju visokih emisija stakleničkih plinova, vrlo je vjerojatno da će svi polarni medvjedi, osim onih na krajnjem sjeveru Arktika, nestati do 2100. godine. Znanstvenici su upozorili da će populacija sjevernih medvjeda nestati čak ukoliko se umjereno smanji emisija stakleničkih plinova, ističe BBC.

Najnovije istraživanje podudara se s prethodnim projekcijama da će polarni medvjedi postojati do 2100. godine samo u nekoliko populacija na Sjevernom polu Zemlje ukoliko se klimatske promjene nastave istim tempom.

'Polarni medvjedi već sjede na vrhu svijeta. Ukoliko nestane led, oni neće imati kamo poći', upozorio je Steven Amstrup, glavni znanstvenik neprofitne organizacije za očuvanje polarnih medvjeda Polar Bears International.

Amstrup je pojasnio da bi najprije moglo nestati mladunčadi jer ženke polarnih medvjeda neće imati dovoljno tjelesne mase kako bi proizvele mlijeko. Znanstvenik je podsjetio da se mesojedi oslanjaju na morski led Arktičkog oceana kako bi lovili tuljane. Kako se led topi, životinje su primorane prelaziti velike razdaljine pokušavajući pronaći hranu i prehraniti svoju mladunčad.

Polarni medvjedi svrstani su među ugrožene vrste Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN), a klimatske promjene ključni su faktor njihovog nestajanja. Ovi najveći kopneni mesojedi bez leda ne mogu preživjeti jer na njemu love tuljane, odmaraju se i razmnožavaju.