ZA PET MJESECI

Polančecu smanjena kazna za nepotrebnu stručnu studiju

26.04.2012 u 13:47

Bionic
Reading

Bivšem potpredsjedniku vlade i ministru gospodarstva Damiru Polančecu Vrhovni je sud za pet mjeseci smanjio presudu kojom je osuđen na 15 mjeseci zatvora zato što je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju.

Pravomoćnom odlukom Miletiću je kazna smanjena s 12 na osam mjeseci, a obojica moraju vratiti novac za koji je oštećen državni proračun. Miletiću je potvrđena i dvogodišnja zabrana rada u odvjetništvu.

Polančecu je kazna smanjena zato što su vrhovni suci kao naročito olakotnu okolnost uzeli motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog "Borova" srpske nacionalnosti, a Miletiću su vrhovni suci uzeli u obzir da je bio 'samo' poticatelj i da mu je to prvi sukob sa zakonom.

Vrhovni sud odlučivao je o žalbama dvojice optuženika krajem studenoga prošle godine, a već sredinom prosinca mediji su objavili nepotvrđenu informaciju da je Polančecu kazna od godine i tri mjeseca smanjena na deset mjeseci zatvora. Sada je stigla i službena potvrda toga na zagrebački Županijski sud, koji je Polančeca i Miletića osudio sredinom listopada prošle godine.

"Odluku još nisam dobio i nažalost za nju ponovno doznajem iz medija, a ako je onakva kao što su je prije više od četiri mjeseca objavili mediji onda je smatram duboko nepravednom i o njoj ću se detaljnije očitovati kada je pročitam", kazao je Hini Polančec koji je osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti kojom je Miletiću pribavio znatnu imovinsku korist.

Njegov branitelj Anto Nobilo izjavio je da a je djelomično zadovoljan odlukom Vrhovnog suda.

'Zadovoljni smo jer je kazna manja od godinu dana pa su i uvjeti izdržavanja te kazne blaži, no nezadovoljni smo jer nije prihvaćena naša blaža pravna kvalifikacija da u slučaju Polančeca nije bilo nezakonite imovinske koristi', rekao je Nobilo i najavio da će u tom dijelu podnijeti ustavnu tužbu.

Tijekom suđenja Polančec je odbacio sve optužbe i tvrdio kako je radio za dobrobit države i na poticaj bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je tražio da se riješi "važno političko pitanje sa što manje novca".

Objasnio je da je pola milijuna kuna bila odšteta Miletiću za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika "Borova" srpske nacionalnosti od tužbi podignutih zato što im, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćene otpremnine niti im se računao staž u vrijeme srpske okupacije Vukovara.

Miletić je, pak, u svojoj obrani rekao da stručna studija nije bila fiktivna, nego "stvarna i korisna" te da ju je savjesno napravio iako je s kazalom i popisom literature imala ukupno 19 stranica.

Inače, suđenje u tom slučaju jedno je od najbržih jer je od prvog ročišta do nepravomoćne presude suca Ivana Turudića prošlo manje od mjesec dana.

Polančec je, osim u slučaju nepotrebne stručne studije, pravomoćno osuđen u slučaju 'reflektori' u kojemu je dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje. U tom se slučaju bivši potpredsjednik vlade nagodio s USKOK-om.

Protiv Polančeca još se vodi postupak i u slučaju 'Spice', gdje je zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu tvrtku oštetio za 400 milijuna kuna.