PRIPREMNO ROČIŠTE

Polančec u utorak na sudu zbog reflektora

18.10.2010 u 23:01

Bionic
Reading

Nakon što je prošlog tjedna nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora u slučaju naručivanja 'stručne' studije, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu očekuje pripremno ročište u slučaju Reflektori

Sudac Siniša Pleše trebao bi na tom ročištu, koje će biti zatvoreno za javnost, odrediti početak suđenja u kojem USKOK tereti Damira Polančeca za protuzakonito posredovanje i krivotvorenje službene isprave.

Sudac bi trebao odlučiti koliko će svjedoka biti ispitano i koje će dokazne prijedloge provesti. USKOK je na Optužnom vijeću za suđenje predložio 11 svjedoka.

Pripremno ročište zakazano je nakon što je Optužno vijeće u rujnu potvrdilo optužnicu protiv Polančeca, a dvojicu suoptuženika Željka Dražića i Tomislava Andabaka na temelju njihove nagodbe s USKOK-om i priznanja osudilo uvjetno na godinu i pol dana zatvora.

USKOK Polančeca tereti da je iskoristio autoritet potpredsjednika Vlade i s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora na igralištu NK Osvit u njegovom rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice te da je pritom omogućio nezakonito pribavljanje 230.000 kuna dvojici suoptuženika.

On je, tvrdi USKOK, s jednom tvrtkom dogovorio postavljanje reflektora, a potom direktora te tvrtke uputio da račun ispostavi Dražiću, predsjedniku uprave tvrtke Zagreb-montaža koji je s voditeljem projekta SKY Officea u Zagrebu Andabakom dogovorio ispostavu računa, na kojem je naznačio da se plaćaju elektroinstalacijski radovi koji nikada nisu obavljeni.

Bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva tereti se da je pokušao prikriti zlouporabe tako da je u siječnju ove godine od tvrtke koja je postavila reflektore tražio da napravi novi račun i ispostavi ga NK Osvitu.

Potom je navodno na račun kluba osobno doznačio 235.000 kuna, a klub je 12. siječnja ove godine tvrtki koja je postavila reflektore doznačio 230.000 kuna.

Polančec je još optužen za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju Podravka, a u tijeku je istraga u slučaju HEP-a u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna.