AFERA SPICE

Polančec samouvjereno: Suđenja se ne bojim

04.04.2011 u 14:57

Bionic
Reading

'Suđenja se uopće ne bojim. Što prije počne, prije će i završiti i tim će mi se prije neki morati i ispričati', kazao je novinarima prilično samouvjereno bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade Damir Polančec nakon danas održanog i za javnost zatvorenog pripremnog ročišta u aferi Spice na zagrebačkom Županijskom sudu

Straha od suđenja nema ni, kako je novinarima kratko kazao, Polančecov kolega iz optuženičke klupe Srđan Mladinić, bivši vlasnik i direktor SMS-a. Međutim, zasad nije zakazan datum suđenja njima i još šestorici 'Spice boysa' koje se tereti da su Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Na današnjem su ročištu obrane iznijele svoja očitovanja u smislu koji dio optužnice osporavaju, a USKOK je podnio svoje obrazložene dokazne prijedloge u pisanom obliku na 141 stranicu s obzirom na to da je riječ o najopsežnijem spisu u hrvatskom pravosuđu. Podnesak je poslan obranama i dan im je primjeren rok za očitovanje, kazala je tužiteljica Tamara Laptoš

Sljedeće ročište trebalo uslijediti početkom svibnja, kazao je Polančecov odvjetnik Anto Nobilo, dodavši da današnji spis, naravno, još nisu uspjeli pročitati, ali da će znati odgovoriti.

Nikakvi kompromisi s naše strane neće biti mogući, definitivno ćemo inzistirati na svakom svjedoku kojega je USKOK naveo, iako i dalje tvrdimo da su to nezakoniti dokazi jer je svaki svjedok bio saslušan bez našeg znanja i prisutnosti, kazao je Mate Matić, odvjetnik bivšeg predsjednika uprave Podravke Zdravka Šestaka. Ponovio je i da će inzistirati da svaki svjedok, pa tako i Ivo Sanader, sasluša i odgovori i na njihova pitanja, podsjetivši da su u konačnici upravo oni predložili Sanadera kao svjedoka obrane.

Što se tiče dokumenta za koji obrana ruši optužnicu, tvrdeći da su optuženici sprečavali 'neprijateljsko preuzimanje Podravke', Matić je kazao da je taj dokument ušao u spis te ponovio da će to biti krunski dokaz obrane te da je USKOK napravio svoj prijevod tog dokumenta koji se, tvrdi, tek nebitno razlikuje od njihovog.

Vezano još uz svjedoke, Veljko Miljević, odvjetnik bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darka Marinca, objasnio je da je USKOK na 141 stranici sada grupirao točke kaznenog djela i svjedoke na koje će se očitovati obrane te kazao da će vjerojatno biti dosta zajedničkih svjedoka, kako optužbe, tako i obrana, koje se moraju očitovati na koje ih okolnosti one žele pozvati. Dodao je da je zatraženo i knjigovodstveno-financijsko vještačenje te kao kuriozitet istaknuo da je USKOK predložio ispitivanje dvojice svjedoka o njihovim kontaktima s optuženicima nakon što je ispitivanje već završeno, čemu je obrana već načelno prigovorila budući da to malo zakonski odudara od institucije svjedoka.
O kome je konkretno riječ, Miljević nije kazao, rekavši da to još nisu stigli tek da je jedan od te dvojice ostao u upravi Podravke, a da je drugi u bliskoj vezi s jednim od optuženika.

Podsjetimo, optužene za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela Polančeca, Mladinića, Šestaka i Marinca te bivšeg čelnika Podravke Sašu Romca i suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića tereti se za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Premda je danas na zagrebačkom Županijskom sudu trebala biti održana i sjednica optužnog vijeća u slučaju u kojem USKOK Šestaka i bivšeg direktora nabave Podravke Darka Korošeca tereti za davanje mita, zbog navedenog pripremnog ročišta odgođena je za srijedu u 11 sati.