LETI, LETI MINISTAR

Polančec najbliže odlasku iz Vlade

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fotelja se ozbiljno trese jedino Polančecu. Dođe li u siječnju do problema oko privatizacije brodogradilišta, Polančec je gotov, reklo je jučer nekoliko naših sugovornika iz HDZ-a

U političkim krugovima, međutim, priča o rekonstrukciji ne staje na Polančecu: po hodnicima Banskih dvora i na Zrinjevcu već više od mjesec dana govori se i o smjeni potpredsjednice Kosor i dolasku Biance Matković na njeno mjesto. Kosor bi, nagađa se, ostala samo ministrica, a na mjesto Biance Matković došao bi državni tajnik Davor Božinović koji se nedavno vratio na Zrinjevac iz Bruxellesa, piše Jutarnji list

- To je besmislica! Ta je glasina još jedan pokušaj unošenja nemira u HDZ i Vladu. Imam previše posla da bih razmišljala o tome - poručila je jučer Kosor. Ista informacija nasmijala je Matković.

- Već se dugo nisam tako nasmijala kao kad sam to čula. Imam još puno posla u Ministarstvu i obavit ću ga do kraja - rekla je Matković i oštro demantirala svoj prelazak u Vladu.

Iako su njihove reakcije očekivane, u Vladi i HDZ-u se ipak može osjetiti politička nervoza izazvana velikim problemima s kojima je suočena cijela država. Blokada pregovora s EU, ekonomska kriza i nezadovoljstvo radnika zbog privatizacije brodogradnje samo su najveći među njima.

U takvoj situaciji i spekulacije o promjenama ministara različito su primljene. Polančec se nije pretjerano uznemirio: on je, prenose sugovornici bliski vrhu HDZ-a, u defanzivi već mjesec dana. Kosor je u drukčijoj situaciji, ona je uvjerena da uživa povjerenje premijera, nju je to šokiralo, tražila je da se odmah demantiraju takve spekulacije - prenosi naš sugovornik. Mogući dolazak Matković u Vladu tumači se njenim organizacijskim sposobnostima dokazanima na Zrinjevcu.

Kad bi Bianca preuzela poziciju potpredsjednice, tumače neki u HDZ-u, mogla bi s još većim ovlastima utjecati na diplomate i ubrzati Sanaderovu administraciju. Ali neki od Jadranki Kosor bliskih ljudi iz vodstva HDZ-a uvjereni su da je to potpuno nelogično.

- Nema logike! Ne može zamjenica predsjednika HDZ-a biti smijenjena, a na njeno mjesto imenovana državna tajnica?! To je doista izvan svake logike! Pa Jadranka Kosor radi najteže poslove u Vladi - poručuju isti. Može se, dakle, zaključiti da bi odlazak Kosor i u stranci izazvao ozbiljne trzavice. Svojevrsno iznanađenje je i spominjanje Ivice Mudrinića kao novog potpredsjednika koji bi zamijenio Polančeca.

Prema nekim mišljenjima, u kriznom razdoblju koje slijedi Vladi bi odgovarao profil čovjeka kao što je Mudrinić koji je vrlo aktivan u poslodavačkoj udruzi i radu Ekonomskog vijeća. Dva izvora, jedan iz vrha HDZ-a, a drugi blizak vodstvu stranke, međutim, tvrde da ne postoji nikakva šansa za Mudrinića.

Mudrinić se gura, to on sam priča da ulazi u Vladu - kaže jedan sugovornik.

- Nema šanse da Mudrinić uđe u Vladu! To je najveća budalaština od svih o kojima se sada govori! Mi njega nikad ne bismo primili u naš tim - poručuje izvor iz vrha HDZ-a.

Iako se proteklih dana činilo da se takve spekulacije šire uz prešutno odobrenje premijera Sanadera, jučer su nas izvori iz HDZ-a uvjeravali da on nema ništa s time i da je riječ o frakcijskom obračunu. Jadranka Kosor je, dodaje, izazvala netrpeljivost dijela dužnosnika HDZ-a zato što “uzurpira Sanadera” pa se “zbog nje uopće ne može doći do premijera”.

- Mnogi je zato ne vole i zato govore da će biti smijenjena - kaže naš izvor. Neki tumače da ta priča zapravo najviše šteti Bianci Matković jer, kažu u HDZ-u, “znate kako se gleda na one koji su previše ambiciozni”. Kao moguća žrtva rekonstrukcije spominje se i ministar Dragan Primorac, ali njega to jučer nije zabrinulo. Bio je, prenose njegovi suradnici, neočekivano dobro raspoložen, ponašao se kao da će u Vladi biti još 100 godina.

- Primorac zna da ga mnogi u vrhu HDZ-a ne podnose, zna da se stalno govori da će biti maknut i zato ga više to ne iznenađuje - kažu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi