promjena valute

Polagano se puni golema hala u vojarni Croatia: Milijuni novčića kune spremaju se na sigurno, već povučeno 2600 tona kovanica

14.01.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Milijune kovanica hrvatskih kuna Hrvatska narodna banka (HNB) već tjednima povlači iz prometa, ali njihovo spremanje u novu, golemu stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a Croatia u Novom Zagrebu počelo je tek sada, piše u subotu Večernji list.

Izgradnja hale je kasnila, kao i natječaj za njezinu gradnju pa je MORH ponudio zamjensko, privremeno skladište u kojemu je HNB mogao početi odlagati kovanice kuna.

Hala, kao trezor HNB-a za kovanice, građevinski je dovršena nedavno, tako da je HNB mogao početi opremati trezor i nadzornom i sigurnosnom opremom.

U HNB-u potvrđuju da je montažna hala u upotrebi i u njoj se već nalazi dio povučenih kovanica kune, a dio se još uvijek nalazi u privremenom skladišnom prostoru te će se postupno premjestiti u halu.

'Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana', kažu u HNB-u.

Prilično su iznenađeni brzinom povrata kovanica, jer je već povučeno iz opticaja polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

U skladu s ugovorom, HNB već plaća MORH-u najamninu koja mjesečno iznosi nešto više od 34.500 eura (260.000 kn). Dogovoreno je da će HNB te metalne kune u hali čuvati 54 mjeseca uz mogućnost produljenja najma do najviše 12 mjeseci. MORH će, dakle za najam uprihoditi najmanje 1,86 milijun eura, moguće do 2,28 milijuna eura.

  • +4
Kovanice kuna i lipa Izvor: Profimedia / Autor: VPC Coins Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada se zna da je gradnja te goleme hale MORH stajala oko 2,9 milijuna eura, ispada da će je na kraju dobiti za vrlo nisku cijenu. I HNB-u se taj posao, naravno, isplati jer smještanjem objekta unutar vojarne HV-a koja je sjedište 1. gardijske brigade Tigrova rješava ujedno i problem čuvanja i zaštite kovanica.

Nakon što HNB isprazni halu, nakon 4 i pol ili 5 i pol godina, taj vrijedni objekt od 3000 četvornih metara ostaje na korištenje MORH-u, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.